Vanliga frågor

Kan man bygga på ett husvagnsunderrede? 
Ja det kan man. Jag har byggt en vagn på ett gammalt husvagnsunderrede och varit med på två andra byggen på husvagnsunderreden. Alla tre vagnarna har överlevt flera flyttar och används än idag, 4 år senare. Men du kan förstås inte bygga hur stort som helst med tanke på vikten. Vad ett underrede klarar är mer en kvalificerad gissning än en exakt vetenskap. Återigen tar jag inget ansvar för någon annans bygge. Ett husvagnsunderrede är såklart inte det bästa att bygga ett hus på men det är definitivt lågbudgetalternativet.

Vad rekommenderar du för underrede för ett hus på hjul?
Det är svårt att säga vad som är det bästa underredet då det beror alldeles på vad du tänkt bygga uppepå det. Ett underrede till en manskapsbod är jättebra och stabilt med rejäla hjul men du kan antagligen inte dra det med bil och husets golv kommer ligga högt över marken, vilket pga att maxhöjden är 4,5m, begränsar hur mycket luftvolym du får inne i det färdiga huset. Däremot klarar det mycket vikt så du kan isolera huset ordentligt.

Hur stor vagn får man bygga enligt gällande regler? 
Du får bygga upptill 310 cm bred vagn med bred last-skylt samt lampor. Den får vara 4,5m hög från marken räknat. Detta för att komma under broar och el/tele-ledningar. Den får vara väldigt långt, 24m har jag för mig. Det är vikten en fastnar på. Där gäller trafikreglerna med bruttovikt på ekipage och dragfordon osv. Påverkas av om efterfordonet/vagnen är bromsad eller ej, din körkortsbehörighet mm. Kolla med trafikverket och lite inte på det jag skriver. Jag tar inget ansvar för någon annans bygge.

Vad kostar det att bygga ett hus på hjul?
Den första vagnen jag byggde kostade 30.000kr. Den andra vagnen kostar cirka 50.000kr när den är färdig. Enbart materialkostnad. Jag har vänner som har byggt för så lite som några tusenlappar.

Kan jag försäkra ett hus på hjul?
Ja, det går alldeles utmärkt det. Jag har skrivit om det här: Försäkra ett hus på hjul?

Vart kan jag läsa om vagnsboende och byggande?
Det finns en rad bloggar du kan läsa för att få större kunskap om att bygga ett hus på hjul. Framförallt amerikanska men jag läser mest svenska. De amerikanska är generellt ganska dåligt byggda som hus betraktat då det är väldigt lite isolering i dessa. Det är roligare och intressantare att läsa de svenska bloggar som finns tycker jag. Jag listar de jag själv har hittat till. Vet du om någon mer så tipsa gärna så lägger jag till den här under. 🙂
http://norrvaggen.blogspot.se/
http://off-grid.se/
http://ecotistic.blogspot.se/
http://amenemhet.wordpress.com/
http://karlavagn.wordpress.com/
http://ettenklareliv.se/

Annonser

15 responses to this post.

 1. Posted by sasha on maj 27, 2014 at 5:12 e m

  På transportstyrelsens hemsida står att efterfordon får vara 2,6 m brett, m undantag för t ex båttrailer där lasten är odelbar. Det där med 3,1 m, är det ok för bostadsvagnar också alltså? Annars verkar det som en kan söka dispens, men verkar rätt segt.

  Svara

 2. Posted by Anon on mars 29, 2015 at 11:27 f m

  Hej! När du säger att en manskapsvagn är ett bättre val än ett husvagnschassi, vad är det egentligen baserat på? Alltså, jag har i stort sett bara hört om manskapsvagnar som har en totalvikt på under 2t. Det innebär att de i princip är lika dåliga att lasta eller bygga tungt på som husvagnschassin. Eller hur menar du?

  Svara

  • Det är väl baserat på erfarenhet och rent logiskt tänkande. Jämför du dimensionerna på ett husvagnsunderrede med ett manskapsbodsunderrede är skillnaden uppenbar. Att den senare klarar ganska mycket mer vikt är nog ganska säkert. Dessutom är det högre frigång från mark och oftast bättre hjul och axel. 🙂

   Svara

 3. Fantastiskt bra blogg 🙂 Jag ska bygga en vagn i sommar och har fått mycket fin inspiration här! Vilken tjocklek på isoleringen har du i väggar, golv och tak i din vagn?

  Svara

 4. Posted by Johanna f on oktober 12, 2016 at 5:33 e m

  Hej! Vilken Inspirerande blogg du har!
  Jag undrar hur du har löst det med vattenlösning i kök o dusch
  Eller har du struntat i det?

  Svara

 5. Posted by fredrik sundström on november 4, 2016 at 2:17 e m

  hej, jag undrar om du har vagnar till salu

  Svara

 6. Posted by fredrik sundström on november 12, 2016 at 4:39 e m

  hej har du vagnar till salu

  Svara

 7. Posted by fredrik sundström on november 12, 2016 at 5:53 e m

  är i akut behov av vagn m kamin åt min elöverkänsliga flickvän. har du att hyra ut, ell vet du någon som gör.mvh fredrik

  Svara

 8. Posted by fredrik sundström on november 12, 2016 at 6:12 e m

  hej igen, vi är även intresserade av vagn utan kamin. vi funderar på bygga vagn å svårt finna någon. vad för chassie till trävagn isolerad m kamin, funkar husvagnschassie..
  tar du emot best att bygga vagn,hur lång tid tar det såfall.
  eller vet du någon annan som man kan anlita o bygga vagn.mvh fredrik

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: