Om mig

Glädjen över egenodlade grönsaker!

Jag jobbade som snickare i Stockholm i tio år innan jag bestämde mig för att ta tag i mina drömmar vilket ledde mig till en folkhögskoleutbildning i ekologisk odling i skattungbyn, Dalarna. Där lärde jag mig mycket om odling men kanske mer om mig själv och vad som är viktigt i mitt liv. Det var en ganska tung period men väldigt utvecklande. Det var flera i klassen som var intresserade av att bygga vagnar att bo i så jag hakade på där och byggde mig en liten friggebod på hjul som jag döpte till CeEmKe efter registreringsskylten.

Samtidigt som jag byggde på min egen vagn hjälpte jag mina klasskompisar med tips och råd. Det är lätt att tro att det var jag som gjorde dem en tjänst men det var nog snarare tvärtom för utan dem hade jag nog aldrig byggt en vagn och den process detta satte igång i mig har lett mig in på oväntade och spännande vägar.

Nu jobbar jag återigen som snickare med en fantastisk arbetskamrat så det känns knappt som jobb men betalt får vi. Till hösten ska jag plugga filosofi på distans och fortsätta bo i vagn. Billigt och bra.

Skriv gärna om det är något ni undrar över eller vill diskutera. 🙂
Allt gott

Kontakt: Markus.skoog@hotmail.com

Utbildning: 
Barnskötare 3år
Snickare 10+år
Ekologisk odling och hållbar livsföring 1 år
Ekofilosofi A 30p
Hållbar utveckling A och halva B 45p
Bärkraftigt byggande och boende 15p
Permaculture and local foodsystems 7,5p
Permaculture Certificate Course 2013

55 responses to this post.

 1. Posted by Sebastian on juni 15, 2011 at 4:22 e m

  Jätteintressant blogg! 🙂

  Svara

 2. Åh tack ska du ha 🙂

  Svara

 3. Posted by Erik, on oktober 2, 2011 at 9:51 f m

  Håller med, blir fan så inspirerad!

  Svara

 4. Hej hej!
  Jag heter Lisa och hittade just din blogg. Det ar sa skont att se att fler och fler blir intresserade av ett mer hallbart samhalle idag. Sjalv sa haller jag och min partner pa att bygga en sommarstuga som vart forsta projekt. Det ligger utanfor Halmstad och tanken med projektet som vi startade forra sommaren(2011) ar att anvanda atervunna material som har goda miljo egenskaper. Till en borjan ville vi bygga just ett jordskepp men eftersom vi har byggt pa min pappas mark sa fick vi kompromissa. Min pappa som ar agronom och envis som tusan motsatte sig ideen om att anvanda bildack pga gifter, speciellt eftersom grundvatten brunnen bara ligger nagra hundra meter bort.
  Vi borjade alltsa spana pa andra metoder och har idag en stuga med tak och tatade fonster.
  Till sommaren planerar vi att bjuda in voluntar arbetare igen(vi hade 16 vanner och familjemedlemmar till hjalp sommaren 2011) for att invandigt bygga klart och framforallt att planlagga tradgarden och omgivningen som inspireras av Thai Chi och Perma-kultur.
  Vi planerar ocksa att aka pa lite studiebesok och se hur andra gor.
  Det hade vart kul att halla kontakt och uppdatera varandra om olika projekt, tekniker och information, och bara ha nagon att bolla ideer med.
  Tack for inspirationen och titten!
  Kolla garna pa var blogg http://sustainablebuilds.wordpress.com

  MVH och kram
  Lisa Feuerbach Wengel

  Svara

  • Hej 🙂
   Intressant projekt ni har. Fint att återvinna så mycket material. Särskilt stort var det ju inte heller så det blir ju automatiskt ganska lågt fotavtryck.
   Ska ni bygga fler byggnader runtom? Såg ut så på modellerna. Jordskepp kan ju byggas utan bildäck om man är väldigt fäst vid ideen men rädd
   för gifterna. Kanske kan vara nåt för er?
   Allt gott

   Svara

 5. Vilken trevlig blogg, har suttit i flera timmar och läst/kollat video. Ser fram emot att följa den!

  Svara

 6. Hej Markus
  Jag såg dig i dokumentären från Dalarna. Och tog inte lång tid efter de som jag hittade dig här. Jag själv funderar mycket kring litet hus på hjul eller ännu bättre en bit mark och bygga mig en stuga där jag gör min egen el pumpar upp mitt eget vatten och gör min egen värme. Tanken ligger väl lite åt att odla en del själv oxå om bara mina fingrar kunde bli lite gröna. 😉 Jag bor i Gävle och jobbar för fullt men vill komma ner till de där med att jag inte MÅSTE jobba inte så mycket som man gör nu. Alla strävar efter att få ett heltids jobb men jag vill slippa massa måsten. Håller med dig om de du sa i dokumentären om att varför ska jag gå från världens påbud till fler påbud.
  Hoppas allt flyter för dig o jag kommer titta in här lite då och då
  MVH Marcus ”Rörmokarn” Östlin

  Svara

  • Vad roligt, tack ska du ha 🙂
   Är du rörmokare har du ju världens möjligheter att köpa en liten tomt någonstans och bygga dig ett litet hus eller renovera ett befintligt. Odling lär man sig medan man håller på och det finns många som gärna hjälper en 🙂
   Kommer skriva en del om det framöver. Allt gott

   Svara

   • Ja jag är rörmokare men jobbar numer som lärare på gymnasiet. Väldigt skönt för man slipper stå på knä ute i vinterstorm o tina frysta vatten rör tex. 🙂 Och sen så har vi ju ganska så mycket ledigt oxå ca 13 veckor betalt på ett år. Så om tre veckor är de åtta veckor betalt sommarlov. 🙂 Men pga min ekonomi som kraschade efter att jag blev blåst i Norge så drar kronis pengar av mig så jag har svårt att få pengar till mark, De är därför jag funderar och har även ritat mig ett hus på hjul. De känns som de finns större möjlighet för att lyckas med de ekonomiskt till en början och sen när kronis är klar om ex ental år så kan jag skaffa mark och bo i vagnen under tiden jag bygger eller rustar stuga.
    Och ser man hur världen ser ut o vad som händer både här o där med ekonomi och allt annat så känns de som att ha ett själv försörjande boende är en väldigt god ide!

    Svara

 7. Jag har också haft funderingar på att sadla om till lärare på gymnasiet inom bygg. Tror det kan vara ganska kul och så har jag en hel del roliga ideer på hur utbildningen kan bli roligare och mer relevant för eleverna. Har ju en pedagogisk utbildning i grunden och ett brinnande intresse 🙂
  Trist att höra om kronis men det är ju rätt lätt i vårt samhälle att hamna där tyvärr, hoppas det löser sig snart för dig.
  Tror absolut att en liten vagn är ett bra sätt att kunna spara pengar effektivt. Det är inte så svårt som man kan tro att få låna mark av bönder och liknande heller. Särskilt inte om man har rörmokarlicens eller liknande. Bönder brukar kunna se fördelarna med det. 🙂
  Lycka till och starta gärna en blogg eller dela dina tankar, ideer och framsteg på något annat sätt. Det är så bra med projekt som inspirerar andra 🙂

  Svara

 8. Jätte fin blogg du har ! Ska läsa vidare senare.
  Ha det bra !

  Svara

 9. När tror du att du kommer att komma igång att bygga åt andra?

  Svara

  • Ja det beror på det, en massa faktorer som spelar in. Men kanske till hösten. Sedan måste det ju finnas ett intresse för det, köpare helt enkelt. 🙂
   Tänker bygga en liten vagn nu som jag tänkte ha som något sorts visningsobjekt kanske. Får se hur det blir 🙂

   Svara

 10. Coolt! Min man och jag är lite tveksamma på exakt vad vi behöver. Troligtvis något större än en vagn. Vi är nämligen musiker och behöver även ett utrymme/studio för att spela i, kanske 15 kvm. Kollade lite på Tumbleweeds hemsida och kanske att en cottage eller z-glass house, mer lagom… Kanske att halmbalshus skulle vara ett alternativ. Men vi tror i vilket fall att vi kommer att behöva hjälp för att genomföra det hela. Eventuellt ska vi försöka gå en kurs om halmbalsbyggning i sommar.

  Svara

  • Häftigt det låter, era planer 🙂 Man kan ju ha en bovagn och en musikstudiovagn om inte annat. Problemet är ju att det blir dyrt om man ska låta någon annan bygga det hela åt en eftersom det blir så mycket påslag av skatt, moms och sociala avgifter som inte blivit om man byggt själv.
   Kurser är bra, vi kan mer än vi tror. Det är min fasta övertygelse 🙂

   Svara

 11. Jag tror du har rätt. Vi kan mer än vi tror!!

  Svara

 12. Men om du hade byggt en bovagn åt oss, vad tror du det hade gått på? Bra att få lite koll.

  Svara

  • Det är det jag ska försöka ta reda på med nästa vagn. Verkligen kolla hur lång tid den tar att bygga så jag kan räkna på min timpeng samt hålla koll på materialkostnaden. Kan jag bygga den på en månad – 160 timmar tror jag att jag kan sälja för 60.000kr. Det är utan solpaneler och dylikt. Tanken är ju att man kan få upp farten i byggandet om man bygger smart och gör det några gånger så att man kan få ner priset lite till men det är där någonstans man landar. Sen kan det ju bli mycket dyrare än så om man vill ha mer isolering, bättre underrede mm mm… Men det där ränker jag för en helt okej vagn att bo i. Time will tell

   Svara

 13. Känns överkomligt. Fast kanske att man vill ha lite mer isolering och man vill ju absolut ha solpaneler.. Ska bli kul att se vart det hamnar. Kul att du överväger att bygga för andra. Tror det behövs folk som går före för att bereda vägen för andra.

  Svara

  • Ja men jag tror ändå att marknaden för sådana här vagnar är begränsad i Sverige. Ska man bygga de så komfortabla som folk generellt vill blir priserna runt 200.000kr som de ligger på i USA. Min tanke är ju inte att jag ska bli rik på det här, även om jag vill tjäna pengar såklart, utan att det ska vara som en tjänst för de som inte kan eller vill bygga en vagn själva. Tanken är också att man ska kunna komma och känna på vagnen själv innan man betalar för den.
   Vagnarna fungerar som ett hus på plintgrund kan man säga angående mögel och allt annat. 🙂

   Svara

   • Ok. Säger mig inte så mycket, är ju nybörjare på det här :), men jag gissar att risken för mögel är mindre i ett hus på plintgrund eller? Mögel är ju inget bra, så det vill man inte riskera.

    Klart du ska tjäna pengar på det!! 200000 är ju lite mer, men inte så mycket jämfört med ett hus :)! Det hade jag kunna spara in no time 🙂 och skulle nog ha råd med ett för 60000 as we speak). Jag tycker det viktiga är att man skapar en bomöjlighet som kostar lite efter att den är klar och som är miljövänlig, och skapar en möjlighet för oss som vill att hoppa av ekorrhjulet. Jag vill kunna leva och bara jobba lite lagom. Max halvtid tycker jag är en bra idé!!

    Du kanske även kan överväga att skapa ett alternativ till vagnen, utan hjul och något större, men samma princip? Kanske med samma grund (eller vad det nu heter) som ett Z-glass hus (http://www.tumbleweedhouses.com/products/z-glass/#ad-image-0). Jag kan ju inte sånt här, men men…

    Att bygga halmbalshus måste nog inte heller bli så dyrt, om man skapar en enkel modell att gå på. Är du intresserad av den typen av bygge också?

    Kanske du kan erbjuda att göra små hus som dessa, och ett lägre pris till de som köper tjänsten och själva hjälper till att bygga huset under din ledning? Funderingar funderingar……………….

    Svara

    • Ja jag har haft en massa funderingar om det där. Att hålla kurser i vagnsbygge, kubbhus osv i egentligen allt jag är intresserad av samt att man kan köpa in mig som `konsult` på sitt projekt som någon sorts blandning av snickare och rådgivare och handledare. Det gäller ju att göra det så det blir överkomligt pris bara. Men är det ett roligt projekt kan jag tänka mig att gå ner ganska mycket i pris. Sen måste projektet vara uppstyrt så att det faktiskt ger nåt att ha mig där… Att det finns material, budget, ritningar mm mm…

     Svara

     • Det förstår jag verkligen. Vi har ju tänkt köpa hus i Gräfsnäs i Västra Götaland. Lär finnar en del folk där som är intresserade av ekohusbyggen. Vi har inte ännu hittat ett lämpligt befintligt hus, så det kanske får bli något bygge istället. Det är egentligen det jag vill helst, men både min man och jag känner en tveksamhet att göra det själva. Jag får fortsätta att spara, då är man redo när det går att anlita dig :)!!

      Svara

 14. Hur är det med risken för mögel?

  Svara

 15. Förresten Z-glass huset, hade blivit en grym musikstudio om man gjorde den som ett stort rum typ.

  Svara

 16. Posted by erik lindstedt on juni 22, 2013 at 3:25 e m

  nu förstår att det här forumet också skulle vara bra ställe att söka hjälp att hyra in vid ev kommande behov .när jag köpt renoveringsbehov ska jag höra efter om någon av marcusarna eller liknade kompetenser med lika osjälviskt klok smak av material mm är lediga . har själv varit volontär i majas lerhus 2004 men det var ju innan jag fick heltidsjobb

  Svara

 17. Posted by skogspunk on november 29, 2013 at 10:32 f m

  hej kolla min blogg, vi har lite gemensamt…

  Svara

 18. Längesedan du skrev nått på bloggen, hoppas allt rullar på som det ska?
  //N

  Svara

  • Ja nu var det ett bra tag sen. Har mycket jag funderat på att skriva men har inte kommit mig för än. Motivationen går ju upp och ner en del. Men det kommer mer framöver. Jag har bara sen många år tillbaka slutat göra saker jag inte vill. Så därför har jag inte skrivit på länge. Vill inte att det ska bli ett tvång 🙂
   Allt gott 🙂

   Svara

 19. Hej jag funderar på detta och flytta upp till Skattungbyn. Skulle du kunna hjälpa?

  Svara

  • Hej
   Skrev till dig på facebook under Skattungbyn-sidan. Jag är administratör där, en av två. Det är som sagt svårt eftersom det råder bostadsbrist. 🙂
   Det lättaste är nog att söka in till skattungbykursen eftersom du då får plats i kurshusen och har ett år på dig att lära känna byn och folket däri. Kolla på Mora folkhögskolas sida så hittar du kursen i ekologisk odling och hållbart leverne eller något liknande, den byter namn ibland. Lycka till

   Svara

 20. Posted by Jesus on januari 31, 2015 at 4:14 e m

  Har nu läst igenom allt om ditt andra hus på hjul bygge! fastnade direkt och länge! liknande fundering men i mindre skala har jag lite då och då.
  Hälsningar från Jesus i Mora

  Svara

 21. Var Verkligen Välsignad Vilken finn sidan ni har!
  Mycket intressant!
  Jag har bott i Dalarna och där är en trevlig trakt!
  Där fanns mycket fin gemenskap i de Kristnad församling och alla församlingar kunde mötens och hjälte varda på helt fantastiskt sätt!
  Men självård är inte det lättaste i små orter, då alla känner alla och är släckt med vandra på olika plan.
  Har funnit ett Center för det i Kungsängen och här finns vad jag sökte och har sett stora Under i JESUS Namn!
  Så jag söker en tomt att bygga på, för den ekonomi som jag uppbär för låg, banken har redan sade nej, jag måste ha minst 17 tusen i lön för få ett mindre Lån,
  Detta ligger jag under!
  Jag har även sett stora under även i ekonomi.
  Min Tro växer här vid!
  Skulle gärna vilja bygga med alternativa metod, har tittar mycket på bygga med lera.
  Hur hållbart är det?
  Är det endast regn som kan förstöra väggar?
  När blir kraftiga i väder hur hållbart är det då?
  Ser fram emot ert svar!

  Svara

 22. Posted by Jens on november 28, 2015 at 12:32 e m

  Gled in på din blogg efter lite googlande! otroligt intressant och inspirerande att följa erat bygge.
  Bor ni året runt i den?

  Svara

 23. Posted by Benny on februari 17, 2016 at 9:19 f m

  Hallå Marcus
  Oerhört intressant och inspirerande blir själa glad när jag hittar bloggar av denna typ.
  Jag lever själv ett enkelt liv sedan tre år och bor i min segelbåt storlek 27″ så med peken (förlängning för att underlätta vid landstigning) så är denna båt 9m x 2,85m på den bredaste punten.
  Livet på båten är oerhört skönt och enkelt är el försörjd med solpaneler och vindgenerator. Självklart en vindstilla natt då produceras det ingen el.
  Bästa är väl att man kan byta plats precis när man vill, nackdelarna finns men håller på att lösas, exempelvis ta ur toan med septitank och sätta in kem toa istället. Jag måste nämligen stänga av toaletten vintertid pga frost risken på septitanken.
  Självklart lite annat fix.
  Men min tanke är att bygga ett liknande boende som du har skapat dig, är själv både Byggnads snickare och möbelsnickare så den kunskapen finns. Men du sitter på alla kunskaper och förändrings processen att leva och bo i detta fantastiska boende.

  Jag kommer garanterat återkomma med frågor om det går bra.
  Mvh Benny Friberg

  Svara

  • Tack 🙂
   Liv på båt låter ju superfint det med 😀
   Det verkar som du har allt du behöver för att bygga dig ett hus på hjul. Lycka till 🙂

   Svara

   • Posted by Benny on mars 3, 2016 at 2:41 e m

    Ja det ska bli oerhört inspirerande att sätta igång, sedan är jag lik dig gillar att skapa från skratch men ska nog rita en del för detta projekt.
    Finns mycket att lura på och storleken är betydande tycker jag inte för stort men heller inte för litet. Så höjden ser jag som en utmaning så man skapar volym och kan ha mycket ljus insläpp.
    Självklart solpaneler och även en vindsnurra kan vara aktuellt.
    Ska färdig ställa båten nu under våren, mest små detaljer men vill bli helt klar innan jag går på ett nytt projekt. För att bygga ett liknande hus på hjul som ditt är tänkt att bli ett boende för lång tid framöver.
    Ha det gott, sänder dig några Goa bilder till våren på lilla skeppet.
    Mvh Benny Friberg.

    En fråga dock ,,,,hur har du tätat under till med tanke på skadedjur. Jag lurar på någon form av galvat nät eller plåt och sedan bygga luft kanaler för att få någon form av ventillation i trossbotten ???

    Svara

 24. Jag har bara brädor i blindbotten. Som det brukar vara i hus 🙂 Katt finns med i framtidsplanerna. Ventilation i trossbotten har jag aldrig sett. 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: