Arbetsdag 12 – Nya vagnen

IMG_3948

Fönstren har kommit på plats. Ser genast mer ut som ett hus och bit för bit kan man ana hur slutresultatet kommer bli. Ganska bra hoppas jag. 🙂 Fönstren har jag köpt på blocket.se för under tusenlappen totalt. Fönstren med spröjs är treglas och de mindre fönstren är tvåglas. Till dem kommer jag nog bygga något vinterglas i framtiden eller kanske nöja mig med tjocka fördragsgardiner.

IMG_3936

14millimeters Irwingborr använder jag för att ta upp hålen för karmhylsan. Jag borrar 20cm från toppen och botten. Två hål i varje karmsida.

IMG_3939

Det här systemet funkar så att karmhylsan skruvas i innan man sätter fönstret på plats. Finns speciella verktyg men annars funkar det med 10mm insexnyckel har jag för mig.

IMG_3940

När man satt fönstret på plats och är nöjd skruvar man dit skruven och så sitter fönstret på plats. Här har jag använt en kil för att lättare finjustera fönstret men egentligen klarar man sig utan kilar med det här systemet.

Det går att finjustera fönstret med hylsorna när det sitter på plats om det exempelvis kärvar när man stänger det. Jag tycker det är det överlägset bästa systemet för karmsättning.

IMG_3942

Fönstret uppe men utan vinterfönstret. Spröjsarna är grymt fina tycker jag och jag gillar den röda färgen på utsidan. Antagligen målar jag om dem invändigt i framtiden men det är inget jag prioriterar. I väggen kan ni se att jag lagt i extra klossar för att ha något att skruva fönstret i. Det räcker inte att skruva fast det i OSB-skivan.

IMG_3960

På norrsidan har det avlånga fönstret kommit på plats. Blir riktigt fint tror jag. Min planlösning inne i vagnen blir inte riktigt som jag tänkt pga att jag valt att ha ett rakt rör till skorsten vilket innebär att vedspisen hamnar lite annorlunda. Tanken från början var att matbordet skulle vara innanför det här fönstret men nu får det inte plats. Får se hur det blir. Blir kanske köksbänk där och köksbordet mot södersidan istället.

IMG_3952 IMG_3953

Det andra avlånga fönstret kapade jag sönder för att få till två små fönster som ska sitta på loften. Det gick fint. Ett fönster utan karm blir över när man gör på det här sättet. Av det kanske jag ska göra vinterglas till loften. Får se om jag orkar och om det behövs. 🙂

IMG_3961

Något som är väldigt skönt är att alla fönster i vagnen är öppningsbara. Att vädra kommer alltså inte vara några problem. Det kan vara bra i små hus särskilt om man har vedvärme då det lätt kan bli övertemperaturer när man lagar mat.

Annonser

16 responses to this post.

 1. Hur har du tänkt insidan, har du bilder på det kan du kanske lägga upp det på bloggen…

  /Andreas

  Svara

 2. Jippi vad fint det blir! 🙂

  Svara

 3. Posted by Roger on oktober 22, 2013 at 8:18 e m

  Hinner du vintersäkra byggnaden före snö kommer?

  Svara

  • Är ganska vintersäker redan. Ska pappa lite mer runt skorsten och så och sätta in ytterdörr och foder men sen så. Arbetsdag imorgon så då hinner jag nog allt som ska hinnas innan isoleringen ska i 🙂

   Svara

 4. Hurpass mycket energi läcker 3-glas-fönster? Du skrev om din förra vagn att det var en dålig ide att ha ett stort fönster, skulle du säga detsamma även om det var 3-glas?

  Svara

 5. Posted by Loa on maj 20, 2015 at 11:22 f m

  Hej Markus! Hur mycket utrymme extra (om något?) utöver de exakta måtten på fönster+karm, lämnar du för dessa i din regelkonstruktion? Eller försöker du få fönster+karm att så exakt som möjligt passa in i regelverket. Slänger du in någon typ av skum längs karmkanterna för att förhindra att glaset i fönstrena spricker pga skump vid transport av huset? Hört några skräckhistorier om spruckna glas?

  Svara

  • Mellan 1 och 1 och en halv centimeter lämnas runt om. Detta för att det ska finna plats för drev/isolering.
   Om fönstren spricker är det för att konstruktionen rör sig. Jag har aldrig tagit ut mina fönster under färd. Ser det som ett kvalitetsbevis att det inte behövs. 🙂
   Jag använder lindrev som isolering runt fönster och dörr. 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: