Cellplast – EPS(frigolit)

frigolit EPS

Jag fick för några dagar sedan en fråga om cellplast och dess lämplighet som väggisolering och kände då att det är värt att skriva ett längre inlägg om det. Fördelen med materialet är att det har ett bra isolervärde. Det finns dock en hel del nackdelar med materialet som gör att det inte är lämpligt att använda i miljöer där människor eller djur ska leva och definitivt inte i ekologiskt byggande.

EPS – Expanderad polystyren är det som vanligtvis används i väggar och liknande. Det har en öppenporig struktur. Framställs genom att man låter Styrol bilda skum med hjälp av Pentan och vattenånga. EPS utgörs av ca 94 viktprocentenheter polystyren, ca 5 viktprocentenheter pentan och 1 viktprocentenhet brandskyddsmedel. Skivorna bryts ner av ultraviolett ljus. Tillverkningen är komplicerad, energikrävande och miljöfarlig.

Under tillverkningsprocessen, kort efter den och vid upphettning kan styrol avges till omgivningen vilket är ett starkt nervgift som misstänks framkalla cancer och skada arvsmassan. Materialet anses också sätta ner immunförsvaret. Därför måste polystyrol lagras i minst två månader innan man får sälja det. Under framställning och under hela livstiden avger det pentan som bidrar till sommarsmog och drivhuseffekten. Börjar det brinna så brinner det fort och släpper ifrån sig giftiga gaser. På grund av att cellplast endast tar upp små mängder värme och fukt bidrar det inte till att utjämna inomhusklimatet.

fogskum

Eftersom skivorna är så hårda och raka blir det ofta glipor när man använder de till att isolera väggar. Dessa glipor brukar täppas till med fogskum som sprutas på plats och fyller ut bra. Fogskum har ett bra isolervärde men innehåller isocyanater. Det finns alternativ men dessa är dyrare. När jag  jobbade som snickare förbjöd vårt skyddsombud oss att överhuvudtaget använda fogskum då det är så hälsoskadligt vilket säger en del. Medför risk för allergiska reaktioner vid tillverkning men även vid bearbetning. I fogskummet finns organiska tennföreningar som katalysator vilka är mycket giftiga för vattenlevande organismer.

3 responses to this post.

 1. Posted by Mikael on maj 13, 2013 at 10:38 f m

  Hej! Tack för en bra sammanfattning. Vad skulle du rekommendera för isoleringsmaterial om man vill bygga en tunn vägg (~10cm)?

  Svara

 2. Posted by Thomas on maj 14, 2013 at 8:36 e m

  Hej. Jag skulle inte heller välja cellplast som väggisolering, möjligen om jag skulle bygga en husbåt eftersom det kanske är mindre känsligt för vatten?
  Fast nu har jag hört att cellplast suger åt sig fukt och kan mögla. Sen blir det ju oerhörda mängder spill hur man än gör, när man t.ex. isolerar en betongplatta.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: