Kurs i hur man lägger lergolv

Jag har varit på kurs i lergolv hos Marjo men vi hann med och prata om allt möjligt och omöjligt inom alternativ byggnation och smarta och/eller billiga lösningar. På bilden här ovan ser ni blandstationen där vi spenderade mycket tid för att blanda till de olika blandningarna vi behövde.

Wwoofern Vincent från Frankrike visar Marzipantestet. Blandningen vi var ute efter vid det här tillfället är klar när leran, om man doppar fingret i blandningen, få en tydlig kant och inte rinner.

Som golvmaterial under lergolvet har Marjo lagt glasflaskor som inte går att panta. Det blir som en `fattigmans` version av Hasopor. Isoleringsvärdet utgörs av luft som står still, något som flaskorna bidrar till. På det övre lagret av flaskor lade vi grus så att flaskorna skulle ligga still medan vi lade det första lagret av lergolvet. För att få golvet att hålla ihop lade vi in kokosnötsnät i lerblandningen.

Den kunnige och trevlige Ulf Henningsson visar här hur man ska arbeta in kokosnötsnätet i lerblandningen. Ulf var lärare för kursen och delade frikostigt med sig av sin kunskap på ett ödmjukt sätt.

Här har vi lagt det första lagret nät i lerblandningen och jobbar vidare med nästa laddning lera. De tre rutorna i golvet är så kallade sanningsfönster som är till för att man ska kunna se materialet under sanningsfönstret. I det här fallet är det lite olika material i golvet i de tre sanningsfönstren; Krossat glas, Liggande glasflaskor, Stående glasflaskor. För mig känns det som att de stående glasflaskorna med toppen nedåt borde vara det mest effektiva. Ska bli intressant att se vad det blir för resultat av golvet. Jag tror det kommer funka fint. Huset ska bli ett hönshus och jag tror inte att hönsen ska behöva frysa om fötterna inte. Man kan ju fundera på varför det inte finns sanningsfönster i moderna husbyggen, kanske är det så att man inte vill se vad det finns för skit i väggarna på ett modernt hus?

Första lagret av lergolvet klart. Vi ställde in en fläkt och en fuktsamlare för att försöka torka golvet till dagen efter då vi skulle lägga andra lagret av lergolvet. I vanliga fall skulle golvet haft längre tid på sig att torka men eftersom vi skulle få pröva på nästa lager av golvet med var vi tvungna att stressa processen lite.

Andra lagret av tre är nu lagt. Tyvärr hann vi inte lägga det tredje och avslutande lagret på grund av torktider, i vanliga fall ska man låta det torka en vecka per centimeter lermaterial man har lagt. Vi fick dock en genomgång av Ulf i hur man ska gå tillväga med det tredje och avslutande lagret. Efter det ska man måla golvet med linolja så att det härdar. Vill man har färg på golvet får man blanda i pigment. Tre lager linolja står emot kraftigt slitage. Det finns en restaurang i Norge som har Lergolv vilket säger en del om hur bra dessa golv är.

Det fanns även en hel del annat att titta på hos Marjo. Hennes ambition är att bygga upp ett center för lerbyggeri där man kan visa de olika metoder och tekniker som finns. Hon är på god väg. Här ovan ser vi tre formar för att göra lersten – Adobe. Dessa kan man efter torkning mura med.

Här ovan har vi en enkel torkstation för lerteglet. Billigt, lokalt material. När man murar med dessa stenar ska man försöka blanda till lerbruket man har i fogarna så att det liknar den lerblandning man hade i stenarna så mycket som möjligt. Då blir hela väggen en enhet som blir mycket stark.

Det här är sanningsfönster som sitter på väggen i det lilla gästhuset.  Från vänster är det kokosnötsnät, yxhugg i panelen och träribbor.

Ett till sanningsfönster, den här gången med hönsnät bakom. Väldigt bra material men kan ställa till besvär för de som är elöverkänsliga.

Det sista sanningsfönstret i gästhuset. Bakom det ser vi nässelfiber. Andra material som kan användas i lerblandningen är hästhår, fårull och människohår.

Här ser vi tre olika tekniker i den ena väggen. Från vänster är det kubbhusvägg, träflis och lera, ler och halm. Kubbhustekniken går ut på att man murar upp en vägg med vedträn och även har isolering i form av kutterspån eller liknande. Träflisen blandas med en lös lervälling och läggs sedan i formar i väggen tills det torkar . Ler och halm funkar likadant men istället för träflis har man halm.

6 responses to this post.

 1. Hej,

  mycket intressant kurs. Hur hittade du den kursen? Och hur hittar jag liknande kurser?

  /Andreas

  Svara

  • Den hittade jag genom alternativ.nu och deras kalender i forumet har jag för mig. Det är lite tips/reklam där ibland. Det är lite dåligt med information om sådana här kurser tyvärr. Det finns ju en lerbyggeriförening men den drivs ju ideellt så deras kalendarium är inte så bra uppdaterat.
   Men du kan ju höra av dig till Ekoulf – Ulf henningsson som det finns en länk till i det här blogginlägget så kanske han kan tipsa dig om någon kurs 🙂

   Svara

 2. Mycket fin post, vackra bilder och bra text! Vi ser fram emot den dagen du borjar halla dina egna kurser, eller varfor inte en kommersiell lerbyggar-DVD for svenska byggare?

  Svara

  • Vad roligt att du tycker om den! Jag ser ju att det är folk som är in och läser varje dag men det är alltid roligare med kommentarer 🙂

   Ja, egna kurser kanske vore nåt men det dröjer nog ett litet tag till. Drömmen är ju att skaffa en stor bit mark där jag kan bygga alla experimenthus och starta vandrarhem för intresserade 🙂

   Svara

 3. Posted by Helle on december 29, 2012 at 1:19 e m

  Tack för en underbar blogg. Själv gick jag en lerkliningskurs för ca 5 år sedan på Skansen med Johannes Riesterer. Bor man som jag i ett timmerhus med lerklinade väggar, vill man kunna underhålla det, utan att blanda in onaturliga material. Har man sedan tomten full med bra lera, vill man använda den :-). Så jag funderar, just nu, på dels till ett hönshus och dels till golv i köket. Bra tips med flaskorna, har ni märkt någon skillnad på golvet, beroende på hur ni placerade dem? Sedan förstår jag varför mitt lergolv i min verkstad är så känsligt, har endast behandlat det med äggoljetempra (Millis recept). Så nu skall jag reperarera och gå på med linolja, innan jag målar det igen.
  Måste hålla med dig om det du skriver om tadelakt, tänker precis som du och har hellre badrummet oförsäkrat. 🙂
  Tack igen. / Helle

  Svara

  • Tack ska du ha, alltid kul med uppskattning 🙂
   Golvet som gjordes är på Marjos tomt utanför Sandviken men hon har meddelat att hönsen har det bra. Det hade varit kul att stoppa ner mätinstrument på olika djup i golvet för att mäta temperatur och fukt men det har inte gjorts så det är svårt att ge några svar på hur väl det funkar. Men som hönshus tror jag absolut att det duger. Hade varit kul att testa tekniken i ett bostadshus i framtiden. Den som lever får se 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: