Redskapshänge

För att vi ska kunna ha våra trädgårdsredskap nära odlingarna men ändå i skydd från vädrets makter bestämde vi oss för att bygga ett redskapsskjul. Efter ett tag kom vi dock fram till att ett skjul var lite onödigt och bestämde oss för något mindre. Det fick bli ett redskapshänge som jag kallar det. Platsen ovan valdes ut som ett lämpligt ställe att placera hänget. Jag fick klippa ut lite i buskagen och träden för att få till en bra plats.

Efter att ha ansat buskaget litegrann fick jag fram en bra plats att gräva gropar till fundamenten. De består av två plintar som är färdiggjutna och rejäla. Det vore ju mer miljövänligt att stoppa ner trä i backen istället för betong men de här plintarna håller bra länge och kan ju dessutom återanvändas väldigt enkelt när/om trädgårdshänget har spelat ut sin roll.

Jag sågade till två brädor av lite tjockare virke (28mm). Längden fick efter lite funderande bli 190cm och jag kapade till ändarna upptill med 15graders lutning som förberedelse för taket. Kapade till de tre mellanliggarna på 178cm så konstruktionen skulle passa fint mellan plintarna. Dessa är dels till för att kunna hänga redskapen på men också för att stabilisera konstruktionen. Virket är spillvirke som vi har liggande här på gården.

När man bygger ett väldigt litet tak blir också takstolarna väldigt små. De är bara 36cm har jag för mig. Tillräckligt för en rad tegel. Kommer räcka alldeles utmärkt för att skydda redskapen från regnet men utan att vara i vägen när man behöver ett redskap.

Här är läkten på plats och man ser hur formen kommer bli. Hänget är fäst i plintarna med en träkloss för att fylla ut mellanrummet eftersom brädorna är lite för tunna. Nu har jag fäst hela konstruktionen med genomgående bult M10 men det syns inte på den här bilden.

Här har jag fått på takteglet, nockpannorna och vindskivorna. Jag har också borrat hål i den övre brädan med en Irvingborr 22mm och satt dit pinnar som man kan hänga redskapen på. Allt material är återvunnet här från gården. Pinnarna har jag kapat från ett trasigt krattskaft. Över förväntan bra om jag får säga det själv.

Annonser

6 responses to this post.

 1. mysigt mannen… ser väldigt mysigt ut

  Svara

 2. Stilligt och enkelt.

  /Andreas

  Svara

 3. Stiligt! Jag gjorde något liknande (om än mycket slarvigare) för någon vecka sedan ( http://marstorp.albinholmgren.se/2012/06/25/redskapsbod-for-en-slarver/ ) Bra namn också, redskapshänge.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: