Elbilen – Ett fordon för framtiden?

ETC varuhuset har nu börjat sälja den nya elbilen Tazzari Zero. Såhär skriver de om den på sin hemsida;

Den är ren.Och snabb. Och klok. ETC introducerar Tazzari Zero, en tvåsitsig elbil, max 14 mil på en laddning, toppfart 100 km/timmen. Storlek: längd 2 880 mm, bredd 1 560 mm, höjd 1 425 mm. Vikt 660 kg. Det är en fantastiskt rolig stadsbil helt enkelt.

Att skriva att den är ren är jag väldigt tveksam till, möjligtvis skulle man kunna skriva att den går på ren energi förutsatt att man köper el framställt av vindkraftverk eller solpaneler. Bilen i sig är garanterat inte ”ren”. Det går också att köpa till solpaneler som man kan installera på garagetaket och därigenom bli självförsörjande på el till bilen. Det är ett bra initiativ som säkerligen tilltalar bekväma människor som inte gärna ger upp sitt bilburna liv men ändå gärna vill göra någonting för miljön. Problemet med såna här projekt är att de kan göra människor blinda för det egentliga problemet, nämligen bilen i sig. Vi kan helt enkelt inte ha ett samhälle där alla människor tar bilen överallt, det är inte hållbart. Att komma med elbilar nu är helt enkelt alldeles för lite, alldeles för sent.

Vill man lära sig mer om varför vårt bilburna samhälle inte kommer att överleva och varför det inte är hållbart rekommenderar jag varmt boken Myten om maskinen av Alf Hornborg som jag tidigare skrivit om här på bloggen.

Den kritik jag lägger fram här har Johan Ehrenberg till viss del svarat på och det är intressant att se hur han tänker. Jag har stor respekt för honom och han gör fantastiskt mycket bra saker, väl värd att läsa. Länk till hans inlägg om Elbilen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: