Kurslitteratur Hållbar Utveckling A

Jag har länge tänkt att jag ska skriva lite om den kurslitteratur vi har läst inom kursen Hållbar Utveckling A på Uppsala Universitet och nu har jag äntligen fått tummen ur. För vissa av er kanske det känns helt ointressant men jag vet att jag själv är väldigt intresserad av litteraturtips inom hållbar utveckling. Hållbar utveckling innefattar alltså; Klimatförändringarna, rättviseproblematiken, generationsrättvisa och demokrati. Det är sju böcker och sen har vi haft en massa artiklar också men dom kan jag tyvärr inte tipsa om här för det skulle ta alldeles för lång tid men böckerna artiklarna kommer ifrån kommer nog förr eller senare tipsas om i vilket fall så håll ut.

A new Green History of the world av Clive Ponting

En bok som ger en bra överblick över hur människan alltid byggt upp civilisationer som växer och frodas pga att de utnyttjar de resurser som finns till hands tills det inte längre finns resurser kvar att stödja den civilisationen vilket leder till en kollaps. Han tar upp hur vi har skadat klimatet och hur vi fortfarande skadar det men också vilka problem vi måste lösa för att hitta en hållbar väg framåt. Boken kan absolut upplevas som lite torr men det finns en hel del intressant information i den så den är väl värd att ta sig igenom.

Fungerande Globalisering av Joseph E Stiglitz

Inte mindre än en nobelpristagare i ekonomi fast det är ju inget riktigt nobelpris eftersom ekonomi inte är en vetenskap. Han diskuterar hursomhelst i boken vad som kan göras för att globaliseringen ska fungera och komma alla till del. Han menar att den ekonomiska globaliseringen har gått snabbare än den politiska och rusat förbi förmågan att hantera konsekvenserna genom politiska processer. För att lösa detta måste vi gå från Nationalekonomi till Globalekonomi menar Stiglitz och skisserar en politik för global rättvisa.

Det är en väldigt läsvärd bok anser jag för att Stiglitz har en unik inblick i maktens korridorer, han har bland annat varit med och format USAs ekonomiska politik samt suttit med i World Trade Organisation. Den kritik han har mot dessa båda jättar är alltså synnerligen väl underbyggd och inget som kommer från någon hippie ute i skogen. Och kritiken är svidande. Helt klart är det så att Stiglitz är nåt på spåren i den här boken och världen skulle bli en mycket bättre plats om hans tankar genomfördes men jag tror ändå inte på det som en slutlig lösning för han är så fast i det system han själv varit med och byggt upp. Jag tror att vi måste kolla på själva systemet och ändra det i grunden inte bara nöja oss med att finjustera det existerande fallerande systemet.

What we leave behind av Derrick Jensen och Aric Mcbay

What we leave behind är nog svår att ta till sig för människor som sitter fast i mainstream-kulturen i vårt samhälle eftersom den är rätt radikal i sin utformning och i budskapet den förmedlar. Författarna är helt enkelt två människor som inte blundar för människans förmåga att förstöra förutsättningarna för liv på jorden, både för mänskligheten och andra arter. De är arga, trötta och väldigt väldigt beslutsamma att hamra in i oss att vi måste ändra på vårt beteende innan det är försent. Vi måste också, enligt författarna, ställa oss frågan när vi ska börja göra motstånds mot de som förstör vår planet och hur långt vi är beredda att gå.

Boken är klart läsvärd tycker jag men jag är ju också ett fan av människor som vågar vara radikala och vågar stå för att de har en obekväm åsikt utan att ursäkta sig. Tror som jag har skrivit tidigare att det är viktigt att det finns människor i samhället som utmanar våra tankar och normer och det gör Derrick Jensen med råge. Läs mitt tidigare inlägg om honom här om du är nyfiken på vem han är.

Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson

Tim Jackson är väldigt omskriven även i svensk press och man får upp många artiklar om man söker på hans namn. Boken Välfärd utan tillväxt handlar om att vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Hur ska vi lyckas förena evig tillväxt med minskad klimatpåverkan? Är det ens möjligt?

I boken lägger Jackson fram en trovärdig vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att överskrida planetens ekologiska gränser. Vi får hoppas att visionen tas på allvar av våra politiker.

Thinking in systems av Donella H Meadows

En bok som handlar om hur man kan använda systemtänkande för att lösa problem. Först måste man identifiera de system som finns och när man läst den här boken inser man att det finns system överallt runtomkring oss. Efter det kan man gå vidare och se vart i systemen man kan lägga kraft för att få ut så bra resultat som möjligt.

En lättläst och bra bok för att få grundläggande kunskap inom systemtänk.

Slutet på världen som vi känner den av Claus Leggewie och Harald Welzer

Mänskligheten står inför avgörande utmaningar på klimat och miljöområdet. Men skulle klimatkrisen kunna innebära en förnyelse av demokratin underifrån och ett incitament för att skapa ett bättre sätt att leva? Det menar de båda tyska samhällsvetarna som skrivit den här boken. De nöjer sig med andra ord inte med att ställa diagnos på sakernas tillstånd, utan diskuterar med politisk realism vårt kollektiva och individuella manöverutrymme: Klimatkrisen som en medborgerlig möjlighet. ”Vi önskar oss läsare som är glada att kunna lämna den gamla världen bakom sig och som vill medverka till skapandet av en bättre värld.”

Den bok jag läste klart sist och kanske därför den bok som kändes minst intressant för att jag redan läst mycket av det som stod däri genom andra källor utanför kurslitteraturen. Den är dock väldigt intressant då den pekar på mycket som är fel i rådande system och hur mycket felaktiga investeringar som görs ur samhällssynpunkt pga att politiker vill sitta kvar vid makten hellre än att bidra till att samhället utvecklas i en positiv riktning för dess medborgare.

Annonser

7 responses to this post.

 1. Posted by eldurias on november 16, 2011 at 3:42 e m

  Bra sammanställning. Läser gärna den här typen av böcker, så tackar för de här tipsen. 🙂 Bra blogg för övrigt. Keep it up!

  Svara

 2. Posted by Pernilla on november 18, 2011 at 9:52 e m

  Låter som riktigt suverän kurslitteratur. Läser du hela masterprogrammet hållbar utveckling? I så fall vill jag höra allt om det, för jag har tänkt läsa den till nästa höst!

  Svara

  • Nej det finns inget sådant på Centrum för miljö och utvecklingsstudier. Det du frågar om är nog SLU hållbar utveckling som jag hört inte ska vara särskilt bra ur hållbar utveckling synpunkt 🙂
   Jag ska dock läsa Bkursen här och sen läsa lite andra kurser och hoppas på att de drar ihop en Ckurs inom nåt år så jag kan läsa den med. 🙂

   Svara

   • Posted by Pernilla on november 19, 2011 at 10:03 f m

    ah, rackarns! Så det här är alltså grundnivåkurser.. Nu blev jag ju jätteförvirrad över vad jag ska göra med mitt liv! Skvallra mer – vad är det du hört om SLUprogrammet? 🙂

    Svara

    • Har inte hört något specifikt egentligen. Men det är ju lätt att prata om hållbar utveckling och svårare att faktiskt skapa hållbar utveckling. För en hållbar utveckling måste man ta ett helhetsgrepp på hela vår civilisation. Rättvisa, demokrati, generationsrättvisa, klimatet ska ingå för att det ska vara hållbar utveckling och sen ska man ha bra lösningar på de problemen med… Så det är ju inte helt lätt att leva upp till vilket man snart förstår när man läser Hållbar utveckling A på CEMUS, om man inte har förstått det redan innan 😛

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: