Tak av trä

Det finns så mycket olika varianter på takmaterial men det dom flesta tänker på är nog tegelpannor eller plåttak som ser ut som takpannor. Plåt är väldigt energikrävande att ta fram men sådana tak har å andra sidan en längre livslängd än betongtakpannor. Och vad finns det egentligen för alternativ som håller lika länge? Den frågan ställde jag mig själv. Varför finns det inget material som är ekologiskt sjysst och samtidigt så bra att det håller ungefär lika länge som byggbranschens alternativ. Jag har kollat en hel del på gröna tak men de är dyra och kräver en hel del kunskap och ofta att man lägger in en gummiduk av något slag i underarbetet vilket inte känns så kul.

Jag har tittat en hel del på gamla kyrkor och de vikingatida stavkyrkorna som har stått i tusen år. Det är otroligt vad enkelt det kan vara om man bara tar sig tid att titta utanför vad byggbranschen erbjuder oss. Byggbranschen har tagit fram produkter som de gör en stor förtjänst på när vi köper samt att det ska vara tidseffektivt att lägga eftersom det krävs av byggherrarna. Om man känner att man kan lägga lite av sin tid eller vara okej med att hantverkarna tar några dagar extra på sig kan man få ett tak som inte bara håller länge utan även är sjysstare mot miljön.

Handklyvna takspån tänker jag skriva mer om längre fram men kan säga att den tekniken kan hålla i upp till hundra år. Inte illa för en traditionell teknik. Spöar plåttaken med cirka fyrtio år. Då ska man komma ihåg att plåttak räknas som ett väldigt bra takmaterial med lång livslängd. Takpannor håller kanske femtio år. Betongtakpannor kortare.

Brädtak är precis som det låter brädor som läggs omlott och ofta med vattrade(skåror i brädornas längdriktning) brädor. Ett brädtak som läggs korrekt kan hålla  mellan trettio och femtio år. Det känns som en ganska enkel teknik som inte kräver så mycket förkunskaper. Kan man lägga tegeltak kan man nog lägga brädtak utan problem..

Pärt kan man se på gamla kyrkor lite här och var och denna teknik är mycket hållbar. Pärt som impregneras med olja och tjäras regelbundet håller längst. Jag vågar inte gissa på hur länge dessa tak håller men det bör vara väldigt väldigt länge. Pärt är ett material och en teknik som jag är väldigt sugen på att använda på mitt framtida hus.

Om man väljer trä som takmaterial ska man komma ihåg att man måste se till att taket blir ventilerat och att man har en såpass brant lutning att vatten snabbt rinner av.

2 responses to this post.

  1. åh en dag ska jag bygga mig ett lusthus med kupoltak i spån av asp, precis som det som jag tjatat om tidigare, det på ramme gård! http://3.bp.blogspot.com/_81WFfRvCgvo/TTClH_G9LUI/AAAAAAAAD6M/jMTUr6W1U7Y/s1600/DSC_0600%2Bkopiera.jpg

    Svara

Lämna en kommentar