Framtidens odling och Peak Fosfor

Peak fosfor kommer någon gång i framtiden inträffa. Ingen vet riktigt när men att den kommer är helt säkert eftersom fosfor är en ändlig resurs som används väldigt mycket, framförallt i jordbruket. Fosfor är nödvändigt för att vi ska kunna få den avkastning på vår odling som vi är vana vid. Utan fosfor kommer vi få anpassa oss till ett jordbruk som är kanske en tiondel så effektivt som dagens nuvarande fosforberoende och oljeberoende jordbruk.

Hur det kommer påverka mattillgången i världen samtidigt som vi rör oss mot en befolkning på nio miljarder människor är inte så jättesvårt att räkna ut. Det finns redan idag människor som inte har mat att äta varje dag, en miljard sådär, hur kommer dom klara sig i framtiden? Kommer det bli fler eller färre människor som svälter?

Det finns dock mycket vi kan göra för att mildra dessa effekter och skjuta upp Peak Fosfor. Framförallt kan vi effektivisera fosforanvändningen, spola(!) vattentoaletten och börja kompostera våra fekalier som innehåller fosfor och återanvända på våra jordbruk. Men på sikt måste vi hursomhelst anpassa munnen efter maten. Vi kanske helt enkelt inte kan vara så många människor på jorden. Men vart går gränsen? Fem miljarder? Sju miljarder? Nio miljarder? Har vi passerat den egentliga gränsen för länge sedan? Kanske passerade vi gränsen när vi började dopa våra jordbruk med bruten fosfor.

När oljepriset ökar på grund av Peak Oil och vi helt plötsligt står utan den billiga energi vi har vant oss vid för transporter och produktion kanske vi inte längre kan bryta och frakta fosforn som vi gör nu så även om Peak Fosfor ligger längre fram i tiden kan den komma fortare än vi tror pågrund av dominoeffekten. Peak Oil är som bekant om inte passerad så iallafall väldigt nära förestående, inom några år.

Nästa sommar har jag återigen möjlighet att odla (en del av) min egen mat vilket känns väldigt roligt och hoppingivande, kanske något som blir nödvändigt i framtiden för allt fler.

2 responses to this post.

  1. Posted by Ylva Lundkvist on oktober 25, 2011 at 5:52 e m

    Egenodlad mat i egenpissad näring – det är grejer det!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: