Tadelakt

Badrummet ser jag som det stora problemområdet i våra hus. Det används så otroligt mycket giftiga, skadliga material och man kan lätt fastna i fällan att tro att det saknas alternativ. En av de intressantaste lösningarna är en gammal teknik som har använts i flera tusen år med lyckat resultat. Nämligen Tadelakt. Jag klipper in lite information från wikipedia här;

Tadelakt eller marockansk tadelakt är ett kalkputs-baserad ytskiktsmaterial med flertusenårig tradition. Tadelakt har sitt ursprung i Nordafrika och är vanligt förekommande från Marocko i väst till dagens Turkiet i öst. Tadelakt är förekommande idag i Sydeuropa, då i Italien och Spanien men främst förekommande i Frankrike som i spåren av kolonialtiden tog tekniken med sig.

Lämplig yta kan vara sten, tidigare puts, betong eller modern våtrumsgips. Alla torra ytor med begränsad rörlighet i strukturen är lämpliga, väggar eller golv. Tadelakt har används som komplement eller tillsammans med kakel och mosaik. Tekniken som används kan variera och sägs vara lätt att lära sig men tar en livstid att bemästra.

Genom att blanda kalbrukspulver, pulveriserad marmor, mineral eller oxidpigment och vatten i rätt mängd får man en gräddfilsliknande konsistens som sedan appliceras oregelbundet på en jämn yta med en borste. Varefter ytan fått torka i 24 timmat appliceras ett andra lager som arbetas jämt med en glätta. under hela processen kan man ”bättra” genom att återfukta ytan innan man tillsätter mer av blandningen. Efter detta anda lager fått torka behandlas ytan med vatten och slipas slät och glansig med en slät sten i cirkulära rörelser. Detta stänger materialet och gör ytan så gott som vattentät. För att slutligen få ett mer effektfullt djup i ytan och ytterligare förstärka vattenmotståndskraften kan den behandlas med såpa gjord på olivolja eller med bivax. Ytan poleras till efterfrågad glans. Den färdiga ytan har en lång näst intill obegränsad livstid och sägs vara lika vacker till den dag då huset eller föremålet rasar samman. Exempel på platser man kan beskåda tadelakt i alla sin prakt och färgrikedom är i klassiska Hamam – turkiska bad, och i och på fasad och golv i palatsen i Marakesh. Detta är ett material och en teknik som är även börjat används igen i modern arkitektur.

Det är som vanligt så i vårt moderna byggande att en bättre lösning finns sedan gammalt men pga arbetstid eller att det är en billig teknik så pushar byggbranschen fram snabbare lösningar som kanske är dyrare för kunden men ger mer klirr i kassan hos byggherren. Dessutom vet jag inte hur försäkringsbolagen ställer sig till den här lösningen. Det styr ju också branshen men som synes ovan börjar tadelakt komma tillbaka som teknik/material så jag antar att det går att få igenom. Hursomhelst har jag hellre ett oförsäkrat badrum än ett badrum som läcker ut gifter som jag får i mig. Så konstig är jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: