Occupy Uppsala

Foto: Cornelia Edblad

Jag var på Occupy Uppsala häromdagen. Vi var väl kanske en hundra personer som mest och fick lyssna på några tal. Efter det `sjöng` vi Imagine tillsammans. Det var ett litet mysigt event för att visa vårt stöd till Occupy rörelsen. Det finaste var att möta alla engagerade människor och prata lite med nya och gamla bekantskaper. Man ska inte glömma bort att det finns väldigt mycket människor som på olika sätt engagerar sig för att få till en förändring. Det är lätt att glömma bort det när man läser tidningarna.

Jag tycker det intressantaste med occupy rörelsen är att se hur motarbetad den blir i såkallade demokratiska länder. I USA får de inte använda ljudsystem eller ens megafoner för att föra fram sitt budskap, de blir arresterade av polisen på godtyckliga grunder och nu senast har de blivit hotade av massarresteringar för att de uppehåller sig i en offentlig park. Det får man tydligen inte göra. Dessutom rapporterar media det hela som att det är en sekt eftersom det finns några `ledare` som folkmassan lyssnar på och sedan maniskt upprepar det ledaren har sagt. Det är inte så konstigt att dom upprepar budskapet, det är nämligen enda sättet att – utan megafon – sprida det som sagts till alla som lyssnar. Ockupationen, demonstrationen, motarbetas alltså systematiskt och denna motarbetning stöds okritiskt av det mesta media. Länge leve demokratin som vi så gärna bombar sönder andra länder för att sprida. Härunder har jag saxat lite information om rörelsen från Wikipedia.

Occupy Wall Street(Ockupation Wall Street) är en pågående serie av demonstrationer i New York City[1], med utgångsläget på Zuccotti Park. Protesten är ursprungligen startad av aktivistgruppen Adbusters[2]. Man tog inspiration från den arabiska våren.

Deltagarna i protesterna är mot den sociala och ekonomiska ojämlikheten, företagens girighet och företagens ekonomiska påverkan på lobbyister i regeringen.[3] Adbusters har begärt att ”Presidenten startar en kommision som ska separera pengar från politiken, för att få bort korruptionen -detta är den vår agenda för det nya Amerika”.[4] Demonstrationernas organisatörer hoppas också att demonstrantera själva skapar egna specifika krav.

Till en början var det bara mindre protester, men allt eftersom tiden har gått har fler och fler människor anslutit sig, däribland fackföreningar, arbetslösa och studenter.

Protesterna har fört samman människor från många politiska ställningstaganden bland liberaler, politiskt oberoende, socialister, konservativa, anarkister och libertarianer. Även olika religiösa grupper har förts samman.

Sedan 7 oktober2011 pågår protester mot Wall Street i hela USA, däribland Washington, Los Angeles, San Francisco, Boston, Chicago, Houston, Philadelphia, Miami, Portland, Maine, Jersey City, Trenton, Portland, Oregon, Seattle, Denver, Kansas City, MO, Austin, Ann Arbor, Cleveland, Dallas and Minneapolis.

Protesterna har även spridit sig utan för landets gränser till exempelvis Kanada och Storbritannien, där man protesterar mot girigheten i finansvärlden och de sociala ojämlikheterna.

Den 15 oktober2011 väntas demonstrationer äga rum i över 25 olika städer i andra länder än USA, däribland Stockholm.[5][6]

Imagine av John Lennon som det borde ha låtit när vi sjöng 🙂

Annonser

4 responses to this post.

 1. stort GILLA!! Skogis

  Svara

 2. bra jobbat!! =)

  Svara

 3. Posted by Yvonne on december 18, 2011 at 7:54 e m

  Hej!
  Välkommen till det nyöppnade diskussionsforumet för hela Occupy-rörelsen i Sverige:
  http://occupyforum.se

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: