Vad lär vi våra barn?

Lär vi inte våra barn en himla massa bra saker? Den som är stark måste vara snäll, man ska dela med sig, man ska hjälpas åt, det är fult att ljuga, man ska tänka på barnen i Afrika och en mängd andra fina saker. Vart tar allt det vägen när vi växer upp? Varför lär vi barnen sånt som inte gäller i vuxenlivet? Kan vi inte bara vara ärliga mot barnen istället och lära dom saker som; skit i barnen i Afrika, tänk på dig själv, dela inte med dig, är du stark kan du göra som du vill, att ljuga är okej så länge du kommer undan med det. Vore inte det bättre? Då skulle de iallafall stå rustade för vuxenlivet och kunna hävda sig bland alla andra.

Eller om man vänder på det; varför håller vi inte fast vid de sunda värderingar vi blir itutade som barn när vi sedan växer upp? Måste man anpassa sig?

6 responses to this post.

 1. Så jäävla rätt! Håller med helt och hållet.
  Frågan är vad som är medvetet och vad som är undermedvetet.
  Det är väl just det här som gör oss alla till hycklare.
  Vi vill en sak och sen beter vi oss på ett helt annat sätt.
  Jag tror att vi har en viss egocentrisk sida av oss som vi inte vill lära ut, men som växer fram, och den vill vi inte visa för barnen, utan försöker istället dölja den när de är små. Eller?

  Svara

 2. Så kan det nog också vara.
  Nä, majoriteten vill ”åka själv i bilen men ingen kö”, eller vad säger han, den däringa Sture? 🙂

  Svara

  • Kanske en majoritet i vårat land men egentligen tror jag inte ens det. Men om man ger alla människor på jorden en röst var, hur skulle de då rösta om global rättvisa, generationsrättvisa, demokrati och naturen? Troligtvis skulle ganska mycket förändras. Hur kommer det sig att inte alla människor har en röst när vi alla bor på samma planet. Varför har tjocka, vita män mer att säga till om en andra som inte har nåt att säga till om alls?

   Sture är klok han 🙂

   Svara

 3. Posted by Förtjust on oktober 8, 2011 at 7:47 e m

  Å, jag vill tro som du. Att de flesta innerst inne vill väl, att de vill att världen ska se annorlunda ut, att alla är lika mycket värda.
  Fast jag tycker det är så ofta man får kvitto på att det inte alls är så? Både i stort – livsval, hur man konsumerar, hur man behandlar sina medmänniskor men också bara till små pyttedetaljer.

  Bara en sådan ”skitsak” som när man handlar. Finns det på allvar någon som missat kassörer/kassörskors vädjan om att inte bygga varuberg/lägga streckkoden åt rätt håll/stanna mittemot när man överlämnar pengar/får tillbaks pengar?
  Det kan tyckas vara en smuttig sak men jag tycker det i smått visar folks nonchalans i stort.

  För några år sen var jag med i ett experiment. När man gick in i salen fick man 100 kronor i handen. Man fick sedan läsa ett brev om att pengarna man fått nu var ens egna men att man ställdes inför ett val. Antingen behöll man alla pengar eller en del av pengarna eller så valde man att skänka alla pengar vidare. Jag minns inte till vad men det var till någon behövande. Hur man valde att göra var helt anonymt, man gick in bakom skynke när man valde. Nästan alla valde att ta alla pengar själv.
  Blev duktigt osams med en kompis om detta. Tycker det säger ganska mycket när man inte ens väljer att skänka som i första läget inte var ens egna?

  Nu skulle jag vilja göra någon loop och sammanfatta allt med något positivt. Fast…
  Vi får börja i småskala. Du i skogen. Jag i stan. 😉

  Svara

  • Jag tror ändå att människan är mer benägen att samarbeta än att inte göra det. Det experimentet du hänvisar till har ju gjort i större sammanhang med och då har jag hört att resultatet var precis det motsatta. Att folk faktiskt skänkte bort pengarna. Men jag har ingen källa på det så det kan ju vara en skröna men det tror jag inte 🙂
   Det finns ju en massa litteratur om att människan är en kooperativ varelse som strävar efter att dela med sig så att gruppen ska vara stark. Det kanske inte går att applicera på global nivå, man tar helt enkelt hand om de närmaste, men varför skulle det inte gå att göra egentligen? Nuförtiden är ju världen rätt liten när man vet vad som händer på andra sidan jorden och kan följa det i realtid.
   Jag tror på en bättre värld 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: