Hippieland – Vad hände sen?

Det var några hundra besökare igår som sökte på ”Hippieland” ”jordskepp skattungbyn” ”Hippieland vad hände sen?” och liknande. Jag har funderat på att skriva ett sånt inlägg tidigare men det har inte blivit av. Nu känner jag mig peppad att göra det pga sökningarna samt frågor jag fått efter filmvisningarna som föregick tv-sändningen. Så här kommer det.

Som man ser i filmen så river Theo och Jonas jordskeppet i slutet av filmen och Stefan Sundström sjunger sin låt Alla ska i jorden. Att vi valde att riva jordskeppet är en ganska viktig poäng. Vi behövde alltså inte riva det, miljökontoret menade inte att det fanns någon risk med den befintliga konstruktionen men däremot att vi skulle behöva se till att dräneringen blev bättre. Istället för att göra en dålig lösning på det problemet valde vi alltså att riva och bygga ”rätt” från början. Nu drivs projektet av Elin, Jonas, Theo och Daniel som nästa sommar kommer börja banka däck till väggarna igen. Förhoppningen är att få på taket under sommaren så det är skyddat under vintern för att slippa presenningar och andra provisorium. Jonas och Elin och lille Elvis bor i Skattungbyn och har det fint, båda studerar. Theo och Daniel lever i kollektiv i Stockholm och sparar ihop pengar till nästa sommar, trots allt behöver man lite pengar för att bygga ett jordskepp men mycket mindre än en konventionell villa. Såhär ser jordskeppsplatsen ut nu;

Annelie och Luraya har flyttat sina vagnar till en gård där de odlar och pysslar. Annelie fixade precis taket på sin vagn så nu är den klar. De letar efter egen mark där de kan ställa upp vagnarna permanent och bygga sig ett liv. Även min vagn står där, den vita med röda knutar och väntar på vidare transport. En vän till mig har fått den. Jag kommer antagligen bygga en ny till sommaren och kanske ha som en studiecirkel i att bygga vagn. Det är några stycken som är intresserade.

Agnes har flyttat upp till Skogsnäs och har bott i vagn under vintern.

Markus, lilla jag, bor och studerar i Uppsala. Som ni hörde i filmen har jag ett landställe som jag har sagt att jag ska renovera klart ett tag nu, det ska jag renovera klart nästa sommar och sälja. För pengarna ska jag fortsätta studera. Nu pluggar jag Hållbar Utveckling ACEMUS – Centrum för miljö och utvecklingsstudier och jag kommer nog fortsätta på den banan. Eventuellt kommer jag försöka hitta något ekobyprojekt i Uppsala eller angränsande län. Dalarna är lite för kallt för mig och för långa vintrar. Jag behöver sol och ljus och värme för att överleva.

17 responses to this post.

 1. Posted by Petra on oktober 3, 2011 at 11:51 f m

  Har delat länken på fejjan, brorsan. Du är bäst! Kram / Petra

  Svara

 2. Intressant! Gillade din kritiska hållning! Och kul att läsa vad som hänt sen sist. Hade planerat att åka upp med studiecirkeln och kolla på jordskeppsbygget, helt missat hur läget är, men då får man ta å åka upp nästa sommar helt enkelt!

  Svara

  • Verkade det som att jag hade en kritisk hållning? Det är så svårt att se på filmen objektivt så jag kan inte riktigt avgöra vad för intryck jag gör. Men jag är nog rätt kritisk generellt, mest mot mig själv dock 😛
   Nej det finns nog inte så jättemycket att se om det är jordskepp ni vill kolla på men jag kan tipsa om ett annat om det är intressant? Måste dock höra att det är okej att ni dyker upp.
   Allt gott

   Svara

 3. Jag undrar om det kan vara så att denna egna livsstilen med jordksepp, självförsörjning etc också innebär att ni då automatiskt även kommer sluta använda samhällets välfärdstjänster? Eftersom ni troligtvis inte betalar nån skatt så kan ni väl inte heller ringa brandkår, ambulans, polis etc? Det måste ju vara den logiska konsekvensen.

  Svara

  • Vart har du fått det ifrån att vi inte betalar skatt? Väldigt konstigt att dra en sån slutsats tycker jag. Ganska negativ syn på människor du inte känner, men som man känner sig själv kanske man känner andra? 😉
   Vi studerar allihopa och tar CSN-lån de flesta av oss. Anneli och Luraya jobbar på dagis och äldrevård i byn.
   Du har en kram innestående hos mig, jag tror du behöver lite kärlek ❤

   Svara

   • Sluta larva dig.

    Om folk i större grad skall bli självförsörjande så handlar man lite vilket bidrar till att konsumtionen minskar vilket bidrar till lägre skatteintäkter vilket bidrar till sämre välfärd.
    Det kan du säkert begripa på egen hand.

    Svara

    • Posted by Anonym on oktober 5, 2011 at 5:38 e m

     Bograhn: Kommunist?

     Svara

    • Jag för min del har ju tänkt att jobba och betala skatt men ha ett billigt boende. Men om någon vill jobba väldigt lite och därigenom betala väldigt lite skatt bara för att de har så billigt boende så ser inte jag nåt fel med det. Det passar ju inte alla att leva så. Det är heller inte olagligt att göra på det sättet. Tycker du att det är ett stort problem får du väl driva saken politiskt antar jag. Jag önskar dig lycka till 🙂

     Svara

    • Posted by stine christophersen on oktober 6, 2011 at 10:20 e m

     Ja visst! Om alla gjorde så skulle allt i samhället bli dyrare och man skulle säkert behöva lägga ned dom flesta stora industrierna i u-länderna där människor (även barn) behandlas som just konsumtionsvaror, då dessa är helt beroende av att vi lever i överflöd, även i sverige skulle hela företagsklimatet påverkas och många företag skulle behöva läggas ned och istället skulle helt nya företag ta plats på arenan.
     Det är också lätt att begripa att i ett samhälle där folk prioriterade tid istället för pengar, skulle arbetsskador, förtidspensioner, långtidssjukskrivningar, vård och omsorgskostnader och många andra kostnader i samhället sjunka dramatiskt, hela samhället skulle helt enkelt ha en lägre omsättning. Kanske skulle det t.o.m. bli så lite pengar i stadskassan att även våra politiker var tvungna att arbeta drivna av en vision och inte av en bamsefallskärm som räcker livet ut! Det du käre bograhn sade ska du inte vara rädd för!
     Puss och Kram /Stine Christophersen

     Svara

     • tack stine!

      förr i tiden så var ju faktiskt politiken en deltidssyssla.
      alla politiker hade också vanliga jobb.

      men du borde göra skillnad på staten och företag.
      staten skulle gå under direkt när vi slutade betala skatt men företagen skulle frodas i en friare marknad och vissa företag skulle dö som du säger och andra skulle gå in på arenan. förmodligen mera företag där konsumenten för ett aktivt val i sin konsumtion istället för att lita blint till statligt godkända och undersökta produkter. en medveten människa kan bo i vagn och va självförsörjade och handla med medvetna företag (kanske en annan självförsörjande individ). jag köper hellre mitt glukosamin (för lederna) från min granne och dennes hemmalabb på en fri marknad (byter mot honoung utan att skatta för det. evil evil.) än att behöva köpa det från england och riskera att tullen tar min beställning som är större än en månads förbrukning pga mängden är receptbelagd. peace

      Svara

 4. Posted by Christoffer on oktober 24, 2011 at 6:05 e m

  Jag har blivit helt kär i Earthships. Jag bor just nu i Stockholm men har för avsikt att bygga mitt eget Earthship nere i söder där jag kommer ifrån. Finns det någon möjlighet att besöka/hjälpa till/lära sig på något bygge ni känner till så vill jag gärna det!

  Stort lycka till med erat Earthship 🙂

  //Christoffer

  Svara

 5. hej!
  vi är ett gäng i en byn Sjövik utanför göteborg som vill bygga ett jordskepp som ska användas till ett kulturhus för barn. Jag skulle jättegärna vilja komma i kontakt med er. Kanske kan vi mailas?
  kristina

  Svara

  • Hej
   Jag är inte längre kvar i jordskeppsprojektet. Det drivs vidare av Elin, Jonas, Theo och Daniel. För kontakt med dom kan du testa http://www.jordskepp.org men de brukar inte vara jättesnabba med svar. Vill du ha mer generella svar om jordskepp svarar jag gärna så gott jag kan, har även skrivit en del om jordskepp här på bloggen som du kanske sett. Annars kan du höra av dig till Earthship Sweden, de ligger geografiskt närmare er. I Göteborg om jag inte är helt ute och cyklar. Du har även organisationen Eartship Biotecture Sweden som har kopplingar till Reynolds. De drog ihop ett seminarium med honom som var mycket uppskattat 🙂

   Svara

   • Markus: Du kan va snabb 😉
    Kristina:
    Dra iväg ett mail så ska vi se om jag kan svara.
    Jag är ganska kass på att svara på kommenter på bloggen för jag ser dem oftast inte.
    Jonas snabel-a jordskepp . Org

    Ditt projekt låter spännande och om jag inte kan hjälpa dig så har jag nummer som garanterat kan hjälpa dig.

    Mvh
    Jonas

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: