Hippieland – Dokumentären

Jag har tidigare skrivit om Hippieland här.  Nu ska filmen visas i Uppsala på Fyrisbiografen på fredag 30 september. Det är CEMUS som håller i visningen och det är därför gratis inträde. Efteråt kommer det finnas tid för diskussion och lite frågestund. Här nedan kan ni se stämningstexten eller vad man ska kalla det, man får en bild av vad filmen handlar om iallafall.

På 70-talet kom Hippiesarna.

Idag, 40 år senare sveper en ny grön våg in över Sverige.

Med samma drömmar om att leva hållbart och tillsammans.

De unga och entusiastiska i Skattungbyn möter de äldre och erfarna i Skogsnäs.

En film om visioner och om kärleken till livet, men också om hårt arbete och om den oundvikliga konflikten med det vanlig samhället. Då som nu.

Filmen Hippieland tar avstamp i hippiekollektivet Skogsnäs i Ångermanland. En by som startades 1973 av ett gång gröna vågare som ville leva utanför samhället. Skognäs lever fortfarande och har växt till ett 50-tal personer men nu läggs skolan ner och hjärtat slits ur byn. Vad händer nu med Skogsnäs?

Håkan och Tekla ger sig ut i Sverige för att hitta en ny grön våg. De hamnar i Skattungbyn, där  träffar de ett gäng i färd med att bygga en ekoby med jordskepp (ekologiska, energisnåla hus byggda av bildäck). De följer gänget och de problem de stöter på, både inre stridigheter om ekonomi och arbetsfördelning samt yttre motstånd i form av skeptiska och kritiska grannar i byn. En av filmens huvudkaraktärer är Markus, en vanlig svensson snickare som vill leva och bygga ekologiskt och energisnålt, I början av filmen är Markus skeptisk men mot slutet är han helt med i kollektivet. ”Varför ska jag sitta ensam  i ett dyrt hus med en bärs och zappa på tv.n.- Jag gillar det här ekoby-gänget” säger Markus.

Håkan o Tekla har tidigare gjort filmerna ”Mika” och ”Thin ice” tillsammans. Håkan har gjort en antal internationellt prisbelönata dokumentärer som även gått på bio: ”Nabila”,”Big Mike” och ”Thin ice”.Andra kända dokumentärer av Håkan är ”Bandyfarsan”,Assyriska ”landslag utan land, Galeasen mon amour, Bang,bang youre dead! och ”Skaffa dig ett liv”.

Tekla har gjort leranimationen ”Lingons pappa tappar ansiktet”Musiken har Robin af Ekenstam och Erik Lindestad komponerat och Slutlåten är gjord av Stefan Sundström.

I somras visades en första testversion på Urkultsfestivalen och på Skattungbyns egna festival. Filmen fick stort publikgenomslag och på Urkult fick en extravisning sättas in då alla inte fick plats på de första visningarna.

Smygpremiär den 30/9 på Fyrisbion i Uppsala kl 15.30

Premiär på Bio Rio i Hornstull, Stockholm den 1/10 kl 11.00. Efter filmen bjuds det på fika.

SVT2 sön 2 okt 2011 kl 20.00, SVT2 tor 6 okt 2011 kl 16.20 , SVT2 lör 8 okt 2011 kl 16.15

Annonser

8 responses to this post.

 1. Klart man sitter bänkad framför tvn på söndag! Själv då, mitt lilla kollektiv är splittrat för stunden… 😦

  Svara

 2. Ska bli riktigt kul att se!

  Svara

 3. Posted by Förtjust on oktober 6, 2011 at 7:00 e m

  Ha! Såg dokumentären och föll för dig. Inte hippietjej och sett till din livsstil väldigt bekväm. Känns fånigt att bli så förtjust och sen googla upp någon fast tänker att det i slutändan är mest fånigt att inte berätta det.
  Dagens hetaste är alltså en snickare med ekobytankar, antar att du inte är förvånad, jag är… 🙂

  Om du inte redan fått ligga mycket kommer det nog bli mer nu. Det lönar sig att tänka på miljön.
  Fortsatt lycka till med vad du tar för dig.

  Svara

 4. Posted by Fortfarande förtjust on oktober 7, 2011 at 6:37 f m

  Okej, måste börja hänga runt mer i naturen. Och Uppsala.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: