Kritik mot ekobyar

Sitter och läser Living Dreams som handlar om två ekobyar – Understenshöjden och Hågaby. I kapitlet `Från ide till färdigt hus` stöter jag på följande stycke;

Den första planen  tog två år att få fram och gick i stöpet på grund av att det fanns fornminnen på platsen. Den andra planen stoppades ett år senare av grannar som inte ”ville få urinstank över hela området och 50 nya motorbåtar i den intilliggande sjön”. Den tredje planen hann utvecklas mycket långt, under fyra år, innan den föll. Marken såldes framför näsan på föreningen, eftersom markägaren plötsligt fick ekonomiska problem.

Jag tycker det är intressant att se vilka invändningar som möter ekobyar och liknande initiativ eftersom jag själv varit med i bildandet av en ekobyförening och mött samma motstånd. Eftersom mycket av kritiken är liknande mot flera olika ekobyprojekt är det intressant att hitta bra svar, hellre förekomma än förekommas. Kritiken om att det skulle lukta kiss och bajs över grannskapet möttes även jag och mina vänner av, detta pågrund av att vi skulle använda oss av torrdass. Jag har personligen en hel del erfarenhet av torrdass och har aldrig upplevt dålig lukt. Med urinseparation och `spolning` med nåt strömaterial är tekniken i det närmaste idiotsäker.

I Understenshöjden har de ett avtal med en lantbrukare som hämtar urinen och sprider på sina åkrar. På så sätt återgår det till det lokala kretsloppet, det blir en resurs istället för ett problem. I min tänkta framtid med ekoby och boende hoppas jag att vi ska kunna ta hand om vårt avfall så lokalt som möjligt, helst inom ekobyn. Ju mindre onödiga transporter desto bättre.

Annonser

2 responses to this post.

 1. Ja… Jag tror att ett av de vanligaste felen vi ”alternativare” gör är att vi tar kritikerna på orden: Vi försöker med bevisföring övertyga kritikerna om att toaletten inte kommer lukta, att hela byn ”inte alls kommer bli tvångsansluten till någon marxistisk organisation” etcetera. I vissa fall kan en konflikt förvisso verkligen handla om en sakfråga, men i de allra flesta fall handlar det om att de ”ursprungliga” inbyggarna i området, på helt irrationella grunder, inte vill ha ”hippies” i sin by. Alltså är problemet mer av psykologisk, än logistisk, karaktär.
  Att klippa av sig håret och ta på sig ett par Fristadsbrallor kan i många situationer hjälpa långt mer än alla goda argument.

  Detta är verkligen inte hela sanningen, men en liten (och viktig) del som vi ofta bortser från.

  Svara

  • Helt sant. Men det vore intressant om man hade svar på alla falska invändningar så att man snabbt kan komma fram till pudelns kärna. Nämligen att de inte vill ha ”oss” som grannar… På vårt samrådsmöte med grannarna sa en kvinna just det efter mötet, ärligt iallafall 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: