Vagnsbyggarskola del 2 – Golvregelverket

När man väl införskaffat ett underrede är det dags att spika dit grundstommen som resten av huset kommer vila på. Innan man gör det är det dock bra att ta bort fjädringen på underredet för det är ett krav trafikverket har. Jag har dock inte gjort detta på min vagn, mest för att jag är otålig och dessutom inte har de kunskaper som hade krävts. Kan man svetsa och har tillgång till sådan utrustning är det dock enkelt gjort. Andra saker som kan vara bra att ta hand om i det här läget kan vara att rostskyddsbehandla underredet om det ser dåligt ut, se till att bromsarna fungerar, att eldragningen är sjysst och fungerande om man vill ha trafiklysen.

När man är helt nöjd med sitt underrede är det då dags att sätta fast golvregelverket. Detta kan göras med vagnsbult eller gängstång och mutter om infästningen sker i underredets metallkonstruktion. Är underredet täckt med träskivor sen gammalt kan man sätta fast reglarna med hjälp av vinklar eller skruva fast dom underifrån. Lämpligt centrum/centrum avstånd mellan reglarna kan vara 60cm men det beror lite på vad man ska ha för golv. Ett tjockare golv klarar längre avstånd utan att det börjar svaja när man går på det. I min vagn har jag råspont som golv som är 21mm tjockt och c/c avstånd mellan reglarna 60cm. Ett undantag är under sängen där avståndet är en meter emellan reglarna. Tanken där är att minska köldbryggorna samt vikten på huset eftersom jag inte går på den delen av golvet då sängen är i vägen.

När man fått fast alla reglar på underredet spikar man en regel runtom som en ram och vips så börjar det se ut som början på nåt fantastiskt fint. Vilken dimension på golvreglar man väljer avger hur mycket isolering man får plats med. Ju mer desto bättre men använder man exempelvis ett husvagnsunderrede måste man tänka på vikten. Om vikten inte är ett problem skulle jag bygga med 45x195mm reglar i golvet eller större. Det är skönt att slippa kalla golv. I min vagn är golvet byggt av 45×95 reglar. Det är inte jätteskönt på vintern men går absolut att uthärda med raggsockor på fötterna och eld i spisen.

Har man ett underrede där däcken sticker upp ovanför den tänkta golvnivån måste man där bygga som små lådor för att komma. Se till att isolera dessa lika mycket som du isolerar golvet annars kommer det dra därifrån. Dessa lådor försvinner oftast när inredningen kommer på plats men annars kan man försöka använda dom till något. Kanske som en sittbänk eller så kan man bygga ett kylskåp/skafferi ovanpå som man med hjälp av ventiler kyler med uteluften.

Annonser

2 responses to this post.

  1. Posted by Erika Blomkvist on maj 21, 2014 at 7:14 f m

    Liten fundering: Vad har du byggt till ”längst ner” i ramen innan du lägger till isoleringen och innergolvet. Nån hårdfiberskiva eller typ plywood och vindpapp?

    Svara

    • Jag har använt råspont, brädor. Men det går ju att använda något annat om man vill. Sen har jag klätt det hela med vindpapp. Processen är ganska väldokumenterad i ett annat inlägg om bygget av den nya vagnen. Titta där 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: