Jordskepp – en billig konstruktion

Gratis material

En stor fördel när man bygger jordskepp är att mycket av materialet är gratis och återvunnet. Nämligen bildäcken som man bygger väggarna av. Sanden/jorden som man fyller däcken med tar man på plats så även den är gratis. Hålrummen mellan däcken, som blir eftersom däcken är runda, fyller man ut med återvunna burkar eller stenar. Efter det trycker man in lera och halm tills man kommer ut i nivå med resten av väggen. Efter det spikar eller skruvar man fast hönsnät så att leran har något att fästa i när man klinar väggen. Det optimala är om man kan ta lera från sin egen mark eller någon grannes. Halmen brukar alltid gå att få tag på genom någon bonde till ett överkomligt pris. Stockar för att bygga taket får man genom att återvinna de träd man var tvungen att ta ner för att röja plats åt jordskeppet. En stor del av grundkonstruktionen är alltså i stort sett gratis.

Gift i däcken?

Bildäck innehåller en hel del otrevligheter och brukar vara det första folk reagerar på när man pratar om jordskepp. Återvunna däck innehåller dock bara cirka 25% av gifterna. De andra 75% har nämligen försvunnit ut ur däcken längs vägarna och ner i vårat dagvattensystem. Konstigt nog är det ingen som ifrågasätter giften i däcken när dom sitter på våra bilar. Skulle vi rösta imorgon på att göra oss av med alla bildäck i Sverige skulle jag rösta ja utan att tveka. Det finns andra material att bygga jordskepp med men tills vi röstar i frågan tycker jag det är bra att materialet återvinns. Vi i Sverige har dock blivit mycket bättre på att återvinna däck så lite drygt 90% av alla däck tas om hand. Ofta genom att brännas upp på gotland för att alstra värme. Pga att däcken är väldigt skrymmande gods tas en miljöavgift ut när man köper däck som ska kompensera att transporter av däck mest transporterar luft. De däck som används i jordskeppet i Skattungbyn var på väg till Afrika. Mycket av skräpet från vårt överflödessamhälle hamnar i Afrika, Kina och Indien.

När man bygger in däcken på så sätt som görs på jordskepp finns ingen risk att gifterna tar sig in i rummen. Det är nämligen så att gifterna släpper från däcken när de utsätts för vatten, sol och friktion. Som när man kör bil alltså. I ett jordskepp ligger däcken helt förslutna i tjock lera och är skyddade från vatten, sol och friktion. Faktum är att det är mer gift i en genomsnittlig villa eller lägenhet än i ett jordskepp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: