Jordskepp – en introduktion

Konceptet Earthship, på svenska – jordskepp, grundades av Michael Reynolds på 70-talet. Tanken är att jordskeppen ska vara helt självförsörjande på allt man behöver för att leva. Man använder sig av termisk massa och solinstrålning för att få värme gratis. Tanken är att solen strålar in genom de stora fönstren i söder och lagras i den termiska massan i väggarna och golven. På så sätt ska man slippa tillföra ytterligare energi för uppvärmning av jordskeppet.

Jordskeppen består av en bostadsdel där temperaturen ska vara behaglig året runt. Framför den, i söder, sitter en växthusdel som fungerar som en buffertzon för värme och skyddar mot den kylande vinden. I Sverige och andra kallare klimat har man två såna här buffertzoner för att ytterligare tillgodogöra sig värme. Förhoppningen är att klara vintern men ännu har inget skepp byggts klart i Sverige så det är svårt att veta om konceptet funkar här. Eller snarare vet man inte ännu vad som krävs för att man ska få det att funka, att man kan få det att funka är ju självklart. Det handlar bara om hur mycket isolering och pengar man satsar på sitt bygge. Blir det för dyrt är det ju inte hållbart oavsett hur bra man tycker ideen och tankarna bakom är. Förhoppningsvis blir det första Svenska jordskeppet klart i höst eller nästa år så man kan börja forska i dess kapacitet.

Väggarna i jordskeppet byggs upp av gamla bildäck som man bankar fulla med sand. Man slår alltså in sanden i däcken. På så sätt får man in tre skottkärror sand i däcken vilka väger cirka hundra kilo styck när man är klar. Däcken läggs sida i sida som tegelstenar. Skarvarna överlappar i de olika varven. Varje däck bygger cirka 20-30cm på höjden så för att bygga en vägg som når upp till vanlig väggstandard i höjd behöver man banka cirka 10 – 12 däck.

Och nu blir det reklam;

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: