Hållbar träning

Det finns så mycket saker man tar för givet i vårt samhälle. Som att träna är något som man gör i stora hallar tillsammans med en massa andra människor. Mer eller mindre alla åker bil till träningen eftersom hallarna oftast inte ligger så bra till. Dom som ligger bra till så man kan åka buss, tåg eller cykla är oftast dyra pga en högre lokalhyra. Det är konstigt för den mest vältränade människa jag känner är min morfar och han har aldrig tränat i lokal såsom sker i dag. Han har promenerat, sprungit, cyklat, åkt skidor, simmat, åkt skridskor, gjort armhävningar, situps osv.

Att träna med sin egen kroppsvikt är ett bra exempel på en hållbar träningsform. Det kan man göra nästan vart som helst, den är skonsam och helt gratis. Om man vill kan man köpa en bok för att få lite inspiration och ideer på övningar. Paolo Roberto har skrivit en sån bok som jag inte läst själv men jag tror den är rätt bra och jag håller med i hans tanke att man inte behöver träna särskilt mycket bara man gör det ofta. Något många inte verkar förstå.Den hittar du här.

En fråga man kan ställa sig är ju om träning är överhuvudtaget är något man måste hålla på med. Ofta är det människor som har ett aktivt jobb som säger så. Bönderm hantverkare och liknande. Men det dom missar är att man tränar för att förebygga skador. Att förebygga skador är en stor del av ett hållbart liv anser jag. Vem vill vara trasig och sjuk om man kan undvika det? Dessutom är livskvaliteten högre om man känner sig stark, smidig och kroppen pumpar runt träningsframkallade kemikalier som oxytocin, endorfiner och adrenalin. Det är ett bättre alternativ till psykofarmaka som är så populärt nuförtiden…

Det man kan invända mot löpning som träningsform är att det kräver bra löparskor för att inte slita på fötter och leder. Skorna är ofta dyra och innehåller mindre roliga material. Ett bra alternativ är cykeln som man antagligen ändå har stående. Det är ett överlägset transportfordon för att ta sig från punkt A till punkt B. Dessutom får man träningen på köpet när man far hit och dit på olika ärenden och behöver inte känna att ”man inte har tid” att träna.

Själv har jag börjat med Yoga som jag tränar helt själv hemma med en bok som hjälp. Inga dyra redskap och inga avgifter eller tider att passa. Yogamatta behöver man inte köpa! Innan tränade jag thaiboxning i tio år som kräver att man tränar på utsatta tider och att man betalar avgift varje termin. Dessutom ska man ha en massa material, som handskar och benskydd, susp, shorts och lindor.

En annan sak som exemplet med morfar här ovan visar på är att vi har gått från att träna efter årstiderna till att träna det vi vill oavsett väder, vind och temperatur. Fotboll på vintern, ishockey på sommaren? Det var otänkbart för inte så länge sen. Hur mycket energi kostar det att vi har dom möjligheterna? Att träna efter årstiderna är något vi borde återgå till. Men det är så vi människor gör nuförtiden, vi tyglar naturen istället för att låta oss formas av den.

Annonser

5 responses to this post.

 1. Är den första bilden tagen vid fålhagen/uppsala? -tycker precis att det ser ut som idrottsplanen som jag nästan bor granne med..

  MVH Erik

  Svara

 2. Posted by Ylva on augusti 11, 2011 at 7:27 e m

  …Och ett annat trevligt sätt är ju att dansa. Underskattad, hållbar träning enligt mig. Yogan har ju den fina dubbla funktionen att man centreras mentalt, så att säga. Dansen att det ofta blir socialt och med skratt.

  Svara

  • Visst är det så! Jag har precis vågat börja dansa så smått igen och det är ju helt underbart på så många plan. Så otroligt primalt och grundläggande. Jag ska försöka dansa mer men det går lite segt…

   Svara

 3. Posted by Lina on februari 17, 2012 at 12:28 f m

  Om man vill löpträna på sommaren är det väldigt fint att springa barfota på mjuka skogstigar. Det ger en helt annan naturupplevelse än med skor 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: