Konsensus eller majoritet?

Att använda sig av konsensus som beslutsmetod i tillexempel en ekobyförening kan ses som något eftersträvansvärt. Att alla tycker samma sak i varje fråga är dock i praktiken nästintill en omöjlighet om man inte är en fruktansvärt homogen grupp. Vad detta leder till i förlängningen är att det alltid är några som ”ger sig” i diskussionerna för att föreningen ska kunna ta några beslut. Det är såklart(eller förhoppningsvis) inte alltid samma personer som ”ger sig” men det skapar ändå en felaktig bild att alla är överens. Det bättre alternativet är nog Majoritetsbeslut även om det är bra att man strävar efter konsensus. Det viktigaste är att alla får komma till tals och bli lyssnade på i diskussionen innan man tar upp det för beslut.

En annan klar nackdel med konsensus-metoden är om det sitter någon som inte tänker ge sig och röstar mot de andra hela tiden. Då kan man aldrig uppnå ett beslut förrän man har ändrat i stadgarna och för att göra det krävs ett nytt konstituerande möte. Eller så tror man på metoden så mycket att man inte ändrar stadgarna utan helt enkelt harvar på om samma sak i så många år som krävs för att personen ska ändra sig eller flytta. Föga produktivt.

När man väljer majoritetsbeslut som metod kan man i föreningen själv välja hur stor majoritet som måste till för att kunna driva igenom en fråga. Om man egentligen vill ha konsensus men inser bristerna där kan man sätta som krav att 90% ska rösta ja i en fråga för att få igenom den. Förhoppningsvis slipper man då de värsta bromsklossarna men får ändå en bred majoritet i alla beslut. Annars är det nog vanligare med 50% eller 75%.

Vad man väljer för metod handlar nog tillslut mycket om vad man vill uppnå. Är det viktiga att det händer saker och att det går fort eller att alla får vara delaktiga i alla beslut?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: