Bygga billigt och bo dyrt – eller tvärtom?

Jag har köpt boken Living Dreams som handlar om två ekobyar. Understenshöjden i Stockholm och Hågaby i Uppsala. Det står mycket intressant i boken och det finns en massa inspirerande bilder. Jag kommer antagligen återkomma flera gånger till den här boken här på bloggen. Jag ska ägna ett eget inlägg bara åt den när jag har läst klart den men nu vill jag svara på lite av det som står i boken. Det finns ett kapitel som heter precis som det här blogginlägget och där står följande;

Byggföretagen vill bygga snabbt, dyrt eller billigt, men med goda förtjänster. Den som sen ska bo i huset vill ha låga boendekostnader. Här ligger fröet till en konflikt mellan företaget som bygger och privatpersonen som ska bo i huset.

…byggaren i Sverige har ett begränsat garantiåtagande på två år.

Billiga lösningar i byggskedet innebär ofta dyrare boende på sikt. Ett exempel är ett uppvärmningssystem, tex direktverkande el, som är billigt att installera men sedan blir dyrt i drift.

En metod för att hålla nere kostnaderna i Understenshöjden var att endast basutrusta husen. De boende kunde sedan själva välja när de ville, eller hade råd att bygga förstukvistar, förråd eller inglasningar.

Alla de här punkterna visar tydligt på att det är så mycket bättre att bygga sitt boende själv. Du vill bygga ett hus som står sig iallafall så länge du lever och du behöver inte tänka på förtjänsten som en inhyrd hantverkare måste. Istället för att tjäna några smulor på att bygga en förstukvist tjänar du pengar för varje spik du slår i. Det dom dock har missat i analysen är att man, om man bygger själv, kan bygga huset i omgångar. Att helt enkelt börja med att bygga kanske köket och ett rum till första året. Flytta in. Nästa år bygger man till två rum. Så håller man på så tills man är färdig. En fördel är om man ritar hela huset först som man tänker sig det när det är klart men ritar det så att det går att bygga till. Denna metod möjliggör också att man bygger när man har pengar. Jag har svårt att se hur man kan prata om hållbarhet när de flesta har stora lån. De lån folk har idag är inte hållbara på något sätt. Först när vi bygger utan att låna pengar har vi uppnått hållbarhet i bostadsbyggandet.

Annonser

6 responses to this post.

 1. usch vad jag gillar din blogg!! 😀 mera mera!

  Svara

  • Åh tack Sara!
   Följer din blogg med spänning. Har ju redan skrivit att jag är sjukt imponerad av dig men det tål ju att upprepas! Har jag vägarna förbi någon dag vore det kul att utbyta tankar och kolla in ditt bygge på plats.
   Allt gott

   Svara

 2. Posted by Mr. Dataskägg on mars 1, 2012 at 2:50 f m

  http://dianaleafechristian.org/creating.html

  Creating A Life Together: Practical Tools to Grow Ecovillages and Intentional Communities

  Om du inte redan känner till den så verkar den sjukt bra och rekommenderades av vår lärare i permakulturdesign, med tanke på hans kunskap så känns det som att jag kan rekommendera, iaf tipsa om den redan nu. Försökt finna online utan lycka så blir nog till att köpa.

  Svara

  • Det finns sjukt mycket information som handlar om att starta en intentional community på internet gratis från olika organisationer men det är klart att det kan vara värt att köpa en bok om den är bra 🙂
   Om inte annat går den ju att låna på biblioteket så kan man bilda sig en uppfattning innan man köper den 🙂

   Svara

 3. Posted by Mr. Dataskägg on mars 3, 2012 at 5:24 f m

  Såklart. Tänkte inte på att jag dessutom kan få bibblan att skicka efter. Hittas den där eller annanstans där man kan låna den så är det ju bäst 🙂

  Men om man köper den kan den få flyta runt här i byn.. får se.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: