Brandsäkerhet

Det är värt att tänka till en extra gång när det kommer till brandsäkerhet. Börjar det brinna kan det gå riktigt illa, och det fort. Det är illa nog om ens hus brinner ner men då går det alltid att bygga ett nytt. Värre är det om du, eller någon du känner, brinner inne eller dör av röken. I min egen vagn har jag en brandvarnare. Den kostade mig hundra kronor. Billigare livförsäkring än så är svårt att hitta. Det känns tryggare att somna till eldens sprakande i vedspisen när jag vet att brandvarnaren väcker mig om något går snett.

En brandfilt är en filt man släcker mindre bränder med. Elden kvävs genom att brandfilten läggs över brandhärden och packas till runt om. Släcker bäst bränder på vågräta ytor. Filten är oftast av glasfiber och klarar höga temperaturer. Brandfiltar är utmärkta för att släcka brinnande människor och används flitigt av eldkonstnärer.

Brandsläckare förekommer i ett antal versioner, beroende på vad för slags brand den är avsedd för. Släckare finns i klass A (för fibrösa bränslen), B (vätskeformiga bränslen), C (gasformiga bränslen) och F (matfett och matolja). Det finns även en klass D (magnesium och andra metaller) även om den inte är reglerad i europanormen för brandsläckare. Det finns små brandsläckare som kan vara bra att ha i vagnen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: