Nicole foss

Nicole Foss har det skrivits en hel del om i svensk media ett tag nu pga hennes besök. Hon anser att vi har en stor ekonomisk kollaps att vänta som kommer överskugga alla andra problem på vårt lilla klot. Hon uppmanar folk att göra sig av med sina lån så att de står lite säkrare under den ekonomiska kollapsen. En hyresrätt är bättre än en bostadsrätt som banken äger. Vem vet om hon har rätt, men de flesta tänkande människor förstår att nuvarande ekonomiska system har sina brister. Ständig tillväxt är inte möjligt, det säger sig självt. Jorden och dess resurser kan inte växa i det oändliga(om alls). Jag tror inte att man är så mycket säkrare i en hyresrätt egentligen. Äga mark är nog det säkraste men även den kan man såklart bli av med om det går riktigt illa.

Att i framtiden kunna leva och bo väldigt billigt är en stor drivkraft för mig och det märks nog i det jag skriver hoppas jag. Jag kommer aldrig lägga ut ritningar på en vräkig villa som slukar enorma mängder energi både i uppvärmning och framställning. Några hundra tusen kronor kan de flesta av oss här i Sverige skrapa ihop om man jobbar och snålar. Det är rimligt. Att skrapa ihop tre miljoner kronor är däremot inte rimligt. De stackare som sitter på ett lån på 2 miljoner när bostadsbubblan spricker nästa gång blir det inte roligt för.

I början på nittiotalet var det illa i Sverige. Stor arbetslöshet och räntan sköt i höjden. Några som köpt ett radhus för 400tusen kronor och blev av med jobbet blev tvungna att sälja för 200tusen kronor. Bostadslösa och ett lån på 200tusen kronor… Så kan det gå när man tror att bostadspriserna alltid kommer stiga – ständig tillväxt alltså. Dom var inte ensamma om det här. Vilka är det då som klarar sig när bubblorna spricker? De som har det gott ställt, mycket sparat eller vänner som kan ställa upp med pengar tills krisen löser sig.

Min farmor brukade säga ”Dit det lutar, dit rinner det.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: