Hur mycket el behöver man? Del 1

Jag tror att vi är så vana vid att i princip ha obegränsad tillgång till el så att vi aldrig reflekterar över hur mycket vi använder. Det är först när vi ser att räkningen blir högre som vi börjar anpassa vårt (miss)bruk. Kanske köper vi lågenergilampor eller så stänger vi av våra apparater och låter dom inte stå i Stand-by läget. Men vi fortsätter ändå använda våldsamma mängder elkraft. Vi använder det till allt möjligt utan att reflektera över om det verkligen behövs. Det är hårtorkar, tv, dator, mobiler, radio, lampor, ljusstakar, radiatorer, kameror, torktumlare, tvättmaskin, diskmaskin osv.

Ofta har vi maskiner som vi kanske egentligen inte behöver men som vi ändå använder oss av ibland för att elen är så billig. Bakmaskiner tillexempel, det går alldeles utmärkt att baka för hand. Dessutom får man då verkligen uppleva bakandet. Man får känna konsistensen på degen, man blir trött i armarna av knådandet om man valt en deg som behöver knådas, muskler poppar upp, och slutligen formar man degen till fina bullar eller limpor. Man slipper dessutom höra bakmaskinens oljud, slipper diska den och alla dess delar och man slipper köpa den dyra maskinen.

Det finns många såna här maskiner som vi har som i strikt mening är onödiga. Torktumlaren är ett annat exempel. Det går alldeles utmärkt att hänga kläderna. Samma sak där, man slipper köpa en dyr maskin som drar massa el och man slipper höra dess oljud.

När (om) man går över till egen elproduktion, solenergi är väl det enklaste men även vindkraft är en tänkbar variant, kommer man ganska snart märka vad som drar energi och hur värdefull den är. Helt plötsligt finns det inte obegränsat med energi som kommer ur ett jack i väggen. Har man dessutom en mätare kan man tydligt se hur åtgången sjunker när man har alla lampor tända och datorn surrandes i ett hörn, outnyttjad. Jag tror att om man bor ensam på en lagom yta (cirka 20kvadratmeter) klarar man sig alldeles utmärkt med väldigt lite el men det återstår att omvandla det till praktisk erfarenhet. Jag hoppas få göra det inom några år.

Vissa apparater vill jag inte vara utan som det ser ut idag och det är mobilen och datorn då de ger mig stora möjligheter till ett rikt socialt liv och ett sätt att nå ut med mina tankar och ideer samt hitta likasinnade vilket inte alltid är så lätt därute i verkligheten.

Annonser

2 responses to this post.

 1. kul att du ska off-grida dig! det ska jag med göra denna sommar efter vad ekonomin tillåter. iaf seriöst rita klart vagnen och bygga den. sen se vad vi har för råd med för extra el lullull. mycket går att bygga själv. solpaneler av b-grade solceller från ebay. ”gamla” untjäna bilbatterier/fritidsbatterier går att skrämma nytt liv i med hjälp av polvänd laddning och pulsning av strömkällan. det får blysulfateringen att lösa upp sig och åtgergå till batterivattnet. finns många kr att tjäna att rätt på gamla fritidsbatterier. senaste strömavbrottet (stormen vad den nu hette) var en liten reminder i vad jag behöver el till och vad jag ska ha som källa.

  mobilen skulle kunna laddas från ett jordbatteri eller en koppar och zink stav i en citron 🙂
  men jordbatterierna ska var mera versetila och inte va beroende av elektronerna från den mest älda metallen. det var på ”telluric current” som gamla telegrafstationer drevs. borde räcka för att ladda mobilen. nu är det käle men ska experimentera mer med det i sommar.

  det finns också monopols generatorer/energizers som går att bygga, inte kommit dit än men håller på att sätta mig in, som kan ladda batterier på ett smart sätt med hjälp av energin i ett vanligt magnetfält. driv energizern på ett batteri och ladda tio 🙂
  det är vad jag kallar smart 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: