Billigt växthusboende

Jag skrev ju tidigare om att bo i ett växthus och nu har tankarna klarnat tillräckligt för att det ska finnas något att skriva om.  Det hus jag tar mest inspiration ifrån är Ecorelief men även de två andra husen jag länkade till. Ecorelief har en budget på sitt bygge på 1.500.000kr enligt deras hemsida. Det är något mer än vad jag är kapabel att få fram så jag har kommit på ett sätt att få liknande hus för mindre pengar. Förutsatt att man gör allt jobb själv då såklart.

Först börjar man med att samla på sig en massa gamla fönster, gärna av samma storlek. Sen bygger man en träkonstruktion med lämpligt virke med en stående regel mellan varje fönster. Fönstren sätts på lämplig höjd beroende på storleken men det är bra om man har 60cm fritt från golvet och upp eftersom man där kommer ha odlingsbänkar längs med sidorna på konstruktionen. Hammarbandet hamnar på 2,40m över marken och bör vara av lite bredare virke. Hammarbandet täcks med plåt för att hålla länge. Man vill inte ha något tryckimpregnerat virke, dels för ens egen skull men även för växternas del. Gift är aldrig bra. En bred ingång bör byggas på någon av kortsidorna eller båda. En skottkärra bör man kunna ta sig runt med överallt för att underlätta allt arbete i växthuset och även för att kunna öppna upp ordentligt på sommaren när det kan bli riktigt varmt.

Efter det köper man in det här växthuset. Växthuset är på 105kvadratmeter. Det ställer man sedan på den träkonstruktion man har byggt. Den totala höjden blir då cirka 5meter invändigt. Gott om plats således för träd och klätterväxter. Det är bra om man kan skapa som en klack mellan växthuset och träkonstruktionen. Detta kan uppnås genom att låta hammarbandet gå ut utanför de stående reglarna en bit så att man får en droppläkt där. Skyddar de lite mer känsliga fönsterpartierna något från regn.

I växthuset, som formar det yttre klimatskalet, bygger man sedan det inre klimatskalet – bostaden. Denna byggs kanske lämpligast i formen av en timrad kåk eller muras upp med lecablock. Att elda för uppvärmningen känns som det smartaste alternativet så kan man kombinera med solpaneler för el och därigenom inte behöva ansluta sig till elnätet och dyra månadskostnader. Det fina är att all spillvärme från bostaden hamnar i växthuset och hjälper till att hålla temperaturen över nollan hela vintern igenom. Detta möjliggör odling under en längre tid samt odling av det mer exotiska slaget.


Jag har gjort en liten skiss i Paint som lämnar mycket övrigt att önska men det ger iallafall en bild av hur jag tänker mig det hela. Vyn är uppifrån. Det som är ritat med svart står på marken och det som är ritat i grått är en våning upp så att säga. Svarta klumpen i mitten är bostaden och den är på cirka femton kvadratmeter. En stor del av året kan man vara på takterassen och plocka druvor som godis. De två träden är kanske några citrusträd och kanske har man en fikonbuske. Odlingsbänkarna som går längs med kanterna av växthuset nere och uppe ger totalt cirka 70kvadratmeter odlingar som kan brukas nästan året om. Kombinerat med bärbuskar av olika slag utanför huset samt en jordkällare bör man klara sig ganska bra. Kan såklart kombineras med ett hönshus utanför som ger ägg och gödsel och kött om man inte är vegetarian eller vegan.

Under de varmaste månaderna när det är lätt att drabbas av överhettning kyls luften ner av långa rör som man har grävt ner i jorden samt genom att öppna upp så mycket det bara går. Man kan även tänka att man hänger upp draperier i taket för att minska solinstrålningen/lagringen. Golvet täcks av sten som lagrar kyla/värme och jämnar ut temperaturen under dygnet. Allt detta minus tomt för kanske en tiondel av Ecoreliefs budget om man gör jobbet själv. Det svåra är nog att få bygglov men i avfolkningsbygder brukar kommunen vara positiv till nya ideer.

Annonser

11 responses to this post.

 1. Ååhåå precis vad jag vill gøra..

  Svara

 2. smart løsning du har också, om man inte vill ha det så dyrt 🙂

  Svara

 3. Åh precis vad jag vill! Men jag funderar på att bygga ett cobhus innuti växthuset som boende. eftersom klimatet är bättre i växthuset borde väl det vara nog bra isolering ändå, samt vedeldning? eller vad tror du?

  Svara

 4. Intressant och bra med ett billigare alternativ! Länken till växthuset fungerar inte längre. Var kan en få tag i bra och billiga växthus för ett sådant här bygge idag?

  Svara

  • Ja, tyvärr verkar det som att de inte finns längre :/ Har inte hittat något likvärdigt och billigt alternativ. Men jag funderar på om det kan vara billigast att helt enkelt beställa glas enligt standardmått från glasmästare och bygga själva stommen helt själv. Det måste ju enligt byggregler vara härdat glas i taket. Vore intressant att räkna på men det orkar jag inte just nu. 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: