Can life prevail?

Jag håller på att skriva ett projektarbete om ekofascism och läser därför Can life prevail? Det är en samling texter skrivna av Pentti Linkola som har översatts till engelska. Han är i stort sett bara utgiven på finska innan den här boken. Pentti Linkola anser sig själv vara en Djupekolog i samma tradition som Arne Naess men anses av många snarare visa på att djupekologi lätt hamnar i ekofascism.

Pentti gör en del hårresande slutsatser bland annat att krig vore bra om dom kunde fokusera på att döda kvinnor och barn istället för männen då det är kvinnorna som står för barnafödandet. Han anser att människan är en cancer på moder jord och att vi kväver jorden och allt liv, inklusive vårt eget. Man behöver absolut inte hålla med i allt han skriver och kommer fram till i den här textsamlingen men han är klart intressant att läsa om man är intresserad av djupekologi och/eller filosofi/ekofilosofi.

Det ska sägas att alla hans slutsatser inte är så extrema.

Annonser

2 responses to this post.

 1. Posted by alex on oktober 18, 2014 at 9:12 e m

  Stämmer det inte att människan är en cancer för jorden??!
  Sedan människan började använda fossila energikällor i stor skala för 150 år sedan så har vi bedrivit ecocid på denna enda planet som vi har!!
  Pentti är helt korrekt i sina analyser! Frågan är om människan skall decimera sin population eller så gör naturen jobbet åt oss! Skulle detta vara fascism?

  Mvh
  Alex

  Svara

  • Problemet är om du kommer fram till att människan ska decimeras. vem ska då bestämma vilka som ska bort? Det är där du hamnar i fascism.
   Men det är hursomhelst intressant att ta del av Penttis tankar eftersom de är så extremt långt från normen.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: